Verdens hurtigste behandling af blodprop i hjernen

​Udviklingsprojekt på Bispebjerg Hospital gør det muligt at give den rigtige medicin til patienter med blodprop i hjernen på under 7 minutter, fra de kommer ind på hospitalet​​

​​

​Når en blodprop rammer hjernen, ødelægger eller skader den hjernecellerne omkring sig. Men nogle af cellerne kan reddes, når patienten hurtigt får trombolyse-behandling, som er en type medicin, der kan opløse blodproppen. Jo hurtigere behandling, desto større chance har patienten for at klare sig godt bagefter. Ofte bliver skader som lammelser eller talebesvær mindre udtalte, og det bliver nemmere at vinde mere førlighed tilbage med genoptræning af hjerne og krop​. 

​Færre kommer på plejehjem 

Hvert år behandler Bispebjerg Hospital 280 patienter med medicin, der opløser en blodprop i hjernen. Hospitalet har beregnet, at hurtig trombolyse-behandling betyder, at 40 til 70 patienter undgår at komme på plejehjem. Det er godt for patienterne, og det er godt for samfundet, som sparer penge. 

Verdensrekorden i trombolyse-behandling er resultatet af et udviklingsprojekt, hvor neurologer, sygeplejersker, radiografer, radiologer og portører alle har bidraget med gode idéer. Sammen har de strømlinet de mange opgaver, som skal løses i en fart. Fra patienten ligger i ambulancen, til patienten lynhurtigt er udredt, og behandlingen kan gives. 

Sådan foregår behandlingen

Ambulanceredderne melder patientens ankomst til en ’trombolyse-vagt’ på Neurologisk Afdeling. Redderne lægger også nåle i patientens arme, så han eller hun er klar til blodprøver og drop. Inde på hospitalet står et tværfagligt team på fem personer klar og får i en fart registreret patienten, taget blodprøver og blodtryk, gennemført en neurologisk undersøgelse og skannet hjernen. 

Rolig Atmosfære

Det foregår alt sammen hurtigt og målbevidst, og verdensrekorden blev opnået, f​ordi personalet er blevet gode til at løse flere opgaver på samme tid – frem for én ad gangen. Alligevel er atmosfæren rolig, og patient og pårørende orienteres undervejs. Undersøgelsen af patienten er meget vigtig, fordi medicinen kun må gives til patienter, der rent faktisk har en blodprop. 

Skyldes symptomerne f.eks. en hjerneblødning, er trombolyse-behandling direkte skadelig. Bispebjerg Hospital undersøger årligt 780 patienter med symptomer på blodprop i hjernen eller hjerneblødning. Metoden er i dag taget i brug på Glostrup Hospital, det eneste hospital ud over Bispebjerg, der udfører trombolyse-behandling i regionen.


Redaktør