KOL

​Her kan du finde film om at leve med KOL. I filmene fortæller 9 personer med KOL om at leve det gode liv, den dårlige samvittighed, arbejdslivet, gode råd og meget andet.​​


KOL er en sygdom, der kan sætte stærke begrænsninger på sociale aktiviteter, . Hvordan får man forklaret det til venner og familie?


Claus Carlsen og Ulla Berger Jensen har begge KOL. Og de har begge prøvet, hvordan det føles, når sygdommen ind imellem blusser op.


Har man fået KOL, så kan det betyde, at man er nødt til at foretage en hel del ændringer i sin tilværelse.


Marianne Lind er 54 år. For et års tid siden fik hun at vide, hun havde KOL. Det kunne hun slet ikke forstå. Hun har nemlig aldrig røget.


Lis Eickhardt-Sørensen, 61-årig folkeskolelærer fra Tårnby på Amager har haft KOL i to år.


Tidligere gjorde Lis Kochs KOL livet meget besværligt. Nu træner hun løs i fitnesscenter flere gange om ugen, og det har givet hende både livskvaliteten og vejret tilbage.


Mange oplever tilbagevendende luftvejssygdomme inden de endelig får stillet diagnosen KOL. Men det kan godt være et chok at få at vide, at man lider af sygdommen.


Hvordan kommer man videre med en KOL i bagagen? Er alting nu forbi, fordi man alt for hurtigt bliver forpustet bare man er en smule fysisk aktiv?


Hvis man har KOL, kan man få tilbud om træning - på hospitalet eller i kommunen. Med skal Birger Jensen, der har erfaring med begge steder.


Erik Fænøe er 80 år og KOL-patient på 6. år. Filmen fortæller historien fra første indlæggelse til rehabilitering og opstart af eget gymnastikhold.


I denne film fortæller mennesker, der har fået KOL, hvordan de oplever og tackler det, når omgivelserne mener deres sygdom er selvforskyldt.


Som KOL-patient er det vigtigt at få motion og holde sig i gang. Her fortæller KOL-patienter, hvordan den dårlige samvittighed kan nage i forhold til deres sygdom.


Hvordan påvirker en kronisk sygdom arbejdslivet? Hvordan håndterer man mange sygedage? Hvordan fortæller man kolleger om en kronisk sygdom?


Når du har en kronisk sygdom og gerne vil holde ramadan, skal du tale med din læge, om du kan tåle det. Det kan være svært, når man ikke længere er en del af denne begivenhed.


Fem personer fortæller om deres reaktioner, da de fik at vide, at de var syge. Man kan blive meget bange, når man finder ud af, at man er syg. Især hvis man ikke kender den sygdom, man har fået.


Når du lige har fået en sygdom, er det ikke sikkert, du kender noget til den. I denne film kan du høre andres gode råd om, hvor de har fået information om deres sygdom.


Når du har en kronisk sygdom, har det betydning for sygdommens udvikling, at du lever sundt. Hør andre fortælle om deres erfaringer med at ændre livsstil.


Personerne i denne film fortæller om deres bekymringer for, at sygdommen kommer igen, deres oplevelse af ikke længere at have frihed og når omgivelserne har en mening om deres livsførelse.


Ikke alle taler med andre om deres sygdom. Det kan dog være en hjælp at dele tanker og bekymringer med familien, venner, hospitalspersonale eller med andre, der også har sygdommen.