Maskiner

Maskiner kan lette en del af vores arbejde i køkkenet. Når maskinerne skærer, rører, flytter og løfter for os, sparer vi vores muskler og led for mange tunge løft og gentagne bevægelser.​

Placering og arbejdsgange

Men det er ikke nok at anskaffe maskinerne. Det er også vigtigt at overveje, hvor maskinen skal placeres, og hvad den betyder for de arbejdsgange, vi har omkring maskinen. Skal noget flyttes, skal arbejdsgange ændres, skal der nyt udstyr til, for at maskinens ergonomiske potentiale kan udnyttes.

Brug tid

Lad en leder eller en ergonomiambassadør følge og filme jeres arbejdsgange omkring maskinen i fx to timer. Det giver et godt indtryk af, hvad der fungerer godt ergonomisk set, og hvilke ændringer der er nødvendige. Giv jer tid til at finde den rette placering og de mest hensigtsmæssige arbejdsgange, hver gang i anskaffer en ny maskine.

Her er nogle eksempler på maskiner, som kan spare tunge løft og skæve arbejdsstillinger:

Løftevogn med gribearm

Ernæringsassistent Susanne Jørgensen bruger løftevognens gribearm til at tage fat i rørekedlen og kører vognen med rørekedlen ind under røreværktøjet på røremaskinen. Hun kører røremaskinens gribearme op og “hemter” rørekedlen op fra løftevognen. Susanne kan stå roligt med lige ryg under hele processen.




Æltekar med tip

Amjad kan stå ret op, mens maskinen ælter dejen og med et tryk på en knap tipper karret, og dejen glider ned på bordet. På den måde undgår Amjad at bøje ryggen mange gange for at løfte den op til 75 kilo tunge dej op af karret.


Grøntsagsskærer

Økonoma Lene Møller Poulsen viser, hvordan grøntsagsskæreren kan dele et hvidkålshoved i fire dele, samtidig med at den skærer stokken ud. Skæreren er ikke elektrisk, så Lene tager fat i håndtaget med begge hænder og bruger hele kroppens vægt for at få skæret ned. På den måde holder hun ryggen lige og undgår at belaste skuldre, arme og håndled. Grøntsagsskæreren kan dele kålhoveder i alle størrelser, og skæret kan skiftes, så den også kan dele to æbler ad gangen eller skære tomater, peberfrugter og citroner i skiver.


Råkostmaskine

Lene står i god arbejdshøjde og lægger et kvart hvidkålshoved på båndet, som kører lige og direkte ind i maskinen. Inde i den sidder en stor knivskærer, som snitter kålen. Maskinen kan indstilles til at snitte i forskellige størrelser, og den har også værktøj til at skære i skiver, rive og skære i tern.


Løftevogn med rulleplade

Sækken med mel vejer 25 kilo. Amjad bruger løftevognen til at løfte og flytte sækken. Vognen har en plade med ruller, så det er nemt for ham at trække sækken ind på løftevognen og derefter køre vogn med sæk hen til kranen. Han undgår at belaste arme, skuldre og ryg.



Filmrulle-maskine

Susanne står i sin naturlige arbejdsstilling og skubber bakken med kanelsnegle ind under filmen, skubber bakke med film hen under svejsemaskinen, som hun trækker ned over filmen. Derefter bærer hun bakken med de “filmede” snegle over til bakkevognen.


Kran

Ernæringsassistent Amjad Mahmoud bruger kranen til at løfte melsækken op over æltekarret, så han kan klippe hul i den. Kranen kræver kun et tryk på en knap, og Amjad kan stå med ret ryg i den arbejdshøjde, der passer til ham, så han undgår at belaste ryggen.



Hvis I får en god idé

Hvis I får en god idé til noget, der kan gøres bedre og anderledes, kan det nytte at kontakte producenten. Måske kan I udvikle noget sammen. I Centralkøkkenet på Glostrup Hospital er vi i gang med et samarbejde med producenten af trækstænger til brug ved håndtering af kasser, som står på traller. Se på denne hjemmeside under “redskaber”. Producenten har set vores hjemmeside, og vi har fået mulighed for at designe vores bud på en ergonomisk hensigtsmæssig trækstang. Udviklingsarbejdet foregår sammen med hospitalets ergonomiske konsulent.



Redaktør