Redskaber

​I køkkenet bruger vi mange forskellige redskaber hver dag. Det er vigtigt at vælge de redskaber, som hjælper os til ikke at overbelaste muskler og led. Her får du som inspiration nogle eksempler på redskaber, som medarbejderne i Centralkøkkenet på Glostrup Hospital bruger.

Opøsere

Opøsere er uundværlige i et køkken. Mange har håndtag, som gør det svært at finde hensigtsmæssige arbejdsstillinger, når man skal udportionere. Køkkenprofessionelle fra Rigshospitalets Centralkøkken har sammen med Firmaet Oluf Brønnum udviklet nogle opøsere med runde håndtag, som er ergonomisk bedre.

Grib med hele hånden om redskabet og undgå at overbelaste tommelfingeren:

 

​​

Traller og trækstænger

Trallere er gode, når vi har produkter i kasser, der ofte skal flyttes. Men det bliver nemt en dårlig vane at bukke sig ned for at skubbe tralleren. Arbejdsstillingen bliver et problem, når trallerne ikke er læsset til navlehøjde, og man får en dårlig gang, fordi man må gå langt fra tralleren, når den skal skubbes.

Undgå uhensigtsmæssige arbejdstillinger og brug trækstang:


Stop den dårlige vane sammen:

  • Køb trækstænger.

  • Hæng dem op rundt omkring i køkkenet.

  • Husk at bruge dem og sig til hinanden, at I skal huske at bruge dem.Stepbænk

Det er ikke altid muligt at regulere højden på en maskine. I stedet for at række og strække med risiko for at belaste muskler og led er det en god idé at anskaffe stepbænke. På den måde bliver det muligt at indrette sit arbejdssted, så man kan nå, det man skal bruge.

Brug stepbænk, når du skal nå noget højere end skulderhøjde​:Rulleborde

Arbejdshøjden skal passe til opgaven. Der er forskel på, om du skal udrulle tærtedej, skære rodfrugter eller stå og pynte smørrebrød. Derfor er rulleborde, der kan hæves og sænkes en god løsning.

Rulleborde er også gode som aflastning af ryggen, når tunge byrder skal flyttes. Se hvordan herSmerter i ryggen lærte mig at bruge hjælpemidler

Anne Lise Rørtoft Birch, økonoma i Centralkøkkenet på Glostrup Hospital fortæller, hvordan hun lærte at bruge rulleborde, hæve-sænkebord og løftevogn.

Redaktør