​​​​

Skyld og skam

Skyld, skam og når det hele bare er for pinligt

Man kan nemt få dårlig samvittighed, når ens mor eller far er alvorligt syg, og man kan føle skyld over mange forskellige ting.

Måske får du dårlig samvittighed over at være glad og have det sjovt. Når en del af én er ked af det indeni,  og man ved at ens forældre har det svært, så kan man nemt tro, at man bør være ked af det hele tiden.

Nogle børn fortæller, at de kan have tanker, som giver dårlig samvittighed. Fx hvis de ønsker, at det var den raske forælder eller andre, der var syg i stedet. 

Det kan være pinligt at have en syg mor eller far

Måske fordi moren eller faren har ændret sig, måske ser han eller hun anderledes ud, opfører sig anderledes eller måske er der noget helt andet, som gør det pinligt.

Adam, en dreng på 14 år, fortæller: ’Jeg holdt op med at tage venner med hjem. Vores stue mindede mest af alt om en hospitalsstue’. Bagefter oplever mange børn og unge, at de skammer sig over deres tanker og følelser.Hvad kan hjælpe?

  • ​Det kan være svært at slippe den dårlige samvittighed og følelsen af at skamme sig. Men det kan være en hjælp at vide, at det er normalt at have det sådan, og at du ikke er mærkelig eller forkert af den grund.

  • Det kan også hjælpe at vide, at de fleste børn og unge ikke føler skyld, fordi de inderst inde tror, at sygdommen er deres skyld, men fordi de vil gøre alt for at ændre på deres syge forælders situation.

  • Det er også vigtigt, at du ved og husker på, at det ikke er din skyld, at din mor eller far er alvorligt syg. Det kan tit hjælpe at få snakket med en voksen, som du godt kan lide og har tillid til, hvis du føler skyld eller skam.

  • Den voksne kan hjælpe dig med at finde ud af, at det ikke er din skyld, og at dine følelser er normale.

Den dårlige samvittighed

Nogle kan få dårlig samvittighed over at føle lettelse, hvis mor eller far bliver indlagt efter en hård periode derhjemme. Nogle gange kan den dårlige samvittighed komme, fordi man tænker, at man kunne have gjort eller sagt noget anderledes.

Emma, en pige på 10 år, fortæller: "Jeg var sikker på, at min mor blev syg, fordi jeg ikke havde været sød nok og havde larmet for meget. Hun sagde jo tit, ’jeg får ondt i hovedet af al det råberi’".

Andre fortæller også, at de kan få dårlig samvittighed over ikke at bruge nok tid sammen med deres syge mor eller far, også selvom de bruger rigtigt meget tid sammen.

Tobias, en dreng på 9 år, fortæller: "Jeg bliver nogen gange lidt sur på mig selv over, at jeg ikke er mere sammen med min far".Redaktør