Sådan kan du tale med dit barn om sygdommen


Som forældre vil man typisk gerne, så vidt muligt, beskytte sine børn mod livets barske vilkår, og det kan derfor være svært at vide, hvor meget man skal fortælle sit barn om ens eller ens partners sygdom. Det er dog vigtigt, at du er åben og ærlig i din kommunikation om sygdommen med dit barn, og at du giver dit barn specifik viden om sygdommen gennem hele sygdomsforløbet. Generelt trives børn bedst med at blive inddraget og få fortalt sandheden, også om sygdom, ulykker og dødsfald, bare det bliver gjort på en hensynsfuld og alderssvarende måde. Børn vil typisk godt kunne fornemme, at der er noget galt, og hvis de ikke inddrages, kan de nemt blive forvirrede over de blandede signaler, samt komme til føle sig isolerede og udenfor. Mangel på inddragelse kan også sætte gang i fantasifulde forestillinger, der ofte er mere problematiske og skræmmende end selve virkeligheden. Særligt for teenagere kan manglende inddragelse føre til, at de mister tilliden til dig som forælder, fordi de kan føle, at der er blevet løjet for dem.
At fortælle åbent og ærligt om sygdommen betyder ikke nødvendigvis, at du skal fortælle alt, men at det du fortæller skal være korrekt. Den mængde af information du giver skal være tilpasset dit barns alder, og det kan derfor være en god ide at overveje hvilken viden, der er relevant at give dit barn.

Nedenfor kan du finde råd om, hvem der kan fortælle om sygdommen, hvornår og hvordan samtalen kan gribes an, og hvordan du kan alderstilpasse informationen. Du kan også få ideer til, hvilken viden dit barn har brug for.


Hvilken viden om sygdommen skal jeg fortælle?

Grundlæggende har dit barn brug for viden om sygdommen. Det har brug for at vide, hvad der skal ske, og hvad det betyder for jeres dagligdag, da det kan give en følelse af tryghed og forudsigelighed. Den viden om sygdommen, som dit barn har brug for, er naturligvis afhængig af barnets alder. Jo mindre barnet er, desto mindre specifik viden om sygdommen har han eller hun brug for. Nedenfor er nogle ideer til, hvilken viden dit barn har brug for:
 
  • Hvad er diagnosen?
  • Hvad er årsag til sygdommen?
  • Hvordan vil sygdommen forløbe, og hvad er sygdommens prognose
  • Er sygdommen mulig at behandle og hvordan?
  • Hvilken grad af funktionsnedsættelse vil sygdommen have for dig, og hvilken betydning vil det have for, hvad du kan gøre med dit barn
  • Hvordan kommer sygdommen til at påvirke familiens dagligdag? Forklar helt konkret dit barn, hvad sygdommen og behandlingen kommer til at betyde. F.e.sk at du bliver meget træt, og du derfor ikke kan spille fodbold med dit barn?
  • Hvilke behov for pleje af dig giver sygdommen?
  • Er sygdommen synlig for omverdenen?

Redaktør