Kun de bedste kandidater kan løfte landets største velfærdsprojekter

​De nye superhospitaler er en unik mulighed for at bringe sundhedsvæsenet ind i fremtiden og bygge hospitaler, der også er relevante om 20-30 år. Men vi skal lykkes med at rekruttere landets bedste kandidater.

​af Henrik Schødts, Projektdirektør Nyt Hospital Nordsjælland​

Lykke-Per var ingeniør. Han drømte om at revolutionere Danmarks kanaler og havne med energi fra vind og vand. Det var ikke bare en fiks idé, han fik. Det var hans livsmål. Men hovedpersonen i Pontoppidans mesterværk opgav sin drøm og karriere efter et nedslående møde med staten - i skikkelse af Hr. Oberst Bjerregrav. Havde Per i dag, 100 år efter, henvendt sig med et lignende, fremsynet projekt, havde de fleste offentlige arbejdspladser sandsynligvis også vendt ham ryggen. Det må og skal vi lave om på. På de nye superhospitaler bør vi gå forrest. Også på vores eget i Nordsjælland. Jeg mener ikke, vi har andet valg.

Overperformance skal anerkendes

De nye hospitalsbyggerier er blandt de største, og mest komplekse, offentlige projekter i nyere tid. Det er årtiers mulighed for at udvikle sundhedsvæsenet. Og det er der i den grad brug for. Derfor er initiativ, nysgerrighed og fremsynethed blandt de vigtigste kriterier, vi leder efter, når vi lige nu rekrutterer i projektorganisationen Nyt Hospital Nordsjælland. Det mener jeg i al beskedenhed godt, at andre offentlige institutioner kunne lære af. Her bygger karrieremulighederne som udgangspunkt på den enkeltes evner til at betjene politikere, der er valgt for korte perioder, forvalte love korrekt og træffe stensikre valg. Men innovation indebærer altid en risiko. Af samme årsag har Statens It-råd konkluderet, at store it-projekter ikke egner sig til at blive styret af den normale drift. For hvis du vil have innovation som leder, må du anerkende medarbejdere, der løber risici og belønne overperformance. Hvis små forbedringer er målet, er de nye superhospitaler forældede, før de åbner. Derfor er ambitionen hos os at sætte nye standarder for fremtidens hospital. Intet mindre.

Vi skal rekruttere på formålet

En anden ting, vi er bevidste om, når vi rekrutterer, er forskellen på, hvad der driver os som mennesker. Sat på spidsen siger man, at 68-generationen generelt er drevet af karriere, imens det især er formålet, der driver min egen generation Z og især generation Y (why). De bedste, uanset alder, insisterer på at gøre en forskel og er parate til at kaste deres energi og kærlighed på det rigtige projekt. Det kan du ikke købe hos konsulenter. Heldigvis er der netop masser af formål i det offentlige. Men vi finder dem kun ved konstant at spørge os selv, hvorfor vi gør, som vi gør.
Det første spørgsmål, vi stillede os selv i projektorganisationen var, om der overhovedet er en årsag til, at hospitaler ligner hinanden til forveksling, hvad end de ligger i Storbritannien, i Nederlandene eller i USA. Ikke nødvendigvis, viste det sig. Da vi synes hospitalsbygninger som oftest er meget institutionelle, søger vi noget andet. Vores internationale arkitekter har tegnet et hospital, der hverken ligner eller føles som et hospital, men rettere som et hotel eller en kolonihave i et smukt landskab. For udover at patienterne skal have den bedste behandling, så skal hospitalet være et rart sted at være. Et sted med masser af dagslys og kig til naturen. Et sted hvor borgerne føler sig som hele mennesker - og et kort sekund kan glemme, de er på hospitalet.

Talenterne skal løftes videre

Kaster vi et blik på de private virksomheder, belønner de som regel deres medarbejdere med en flot gave til jul og en stor buket blomster på første arbejdsdag. Hos os får du en croissant. Købt på indkøbsaftale. Den offentlige sektor bliver aldrig førende på løn eller personalegoder, og sådan skal det være. Men vi skal tilbyde en fair løn, for det er dyrere at lade være. På mange store byggeprojekter har man valgt at købe hele byggeledelsen ude, fordi kompetencerne manglede in-house. Det er en dyr løsning - især på megaprojekter, der i sagens natur kræver tæt koordinering, og ambassadører der skal føre forandringerne ud i livet. Vi forsøger at tiltrække de bedste medarbejdere til hospitalsbyggeriet ved at tilbyde karrierehop fra entreprenør til byggeherre såvel som mere ansvar. Det er min klare opfattelse, at medarbejderne på teamet trives og lykkes med en høj grad af frihed. De udfordrer vante rammer. Præcis ligesom Lykke-Per gjorde. Vi giver dem chancen for at udvikle det største projekt i Nordsjælland nogensinde. Og måske det største projekt i deres liv.


Redaktør