En lille hvid kasse med en sensor hænger nu og våger over alle 24 sengestuer på Neurologisk Afdeling. Den tekniske installation kommer fra Teton.ai og er en intelligent monitoreringsløsning, som den kommende måned vil lære patienternes bevægelser at kende for derefter at kunne hjælpe med at passe på dem.
- Dataene er helt anonymiserede, så medarbejderne kan på oversigtsskærme og telefoner se animationer af patienterne, der sover, sidder i sengen eller i en stol. Og systemet kan slå alarm, hvis patienten falder. I løbet af natten kan vi undgå at forstyrre, når patienterne sover, og omvendt se, om det er et godt tidspunkt til at måle værdier, forklarer klinisk sygeplejespecialist Jacob Liljehult fra Neurologisk Afdeling.
Billederne af patienterne bliver anonymiseret i computeren, før de vises til medarbejderne, der også kan se, hvor længe en patient fx har sovet eller været væk fra sengen. Modelfoto: Teton.ai.
Et bedre overblik
Når systemet har observeret en måneds tid, er det klar til brug og vil løbende lære af bevægelserne fra patienterne. Efter seks måneder bliver systemet evalueret.
- Vi kommer ikke til at holde mindre øje med patienterne, men vi får et bedre overblik, et ekstra sæt øjne, forventer Jacob Liljehult, der ligesom de øvrige medarbejdere på afdelingen er meget nysgerrig på at være med til at udvikle ny teknologi.
- Systemet kan alarmere ved fald, og det kan holde styr på, om patienterne selv vender sig i sengen, eller om vi skal gøre det. Så det kan blive en stor hjælp i plejen, og vi håber, at det på sigt kan lære at opfange epileptiske kramper, tilføjer han.
Udstyret til fremtiden
På det nye hospital bliver der udelukkende enestuer, og det kan gøre det mere krævende for medarbejderne at holde øje med alle patienterne, særligt på en afdeling som Neurologisk, hvor patienterne ikke altid er ved bevidsthed.
- Vi vil afprøve, om et værktøj som Teton.ai kan øge trygheden for både patienterne og medarbejderne, samt om det kan mindske faldulykker hos patienterne. Hvis resultaterne er gode, vil det være oplagt at installere systemet på udvalgte afdelinger på det nye hospital, siger chefkonsulent Jens-Peter Baatz Kristensen fra Nyt Hospital Nordsjælland Udvikling.