Et par hundrede meter fra det nye hospital i Nordsjælland ligger Servicebyen. Her vil alle varer og leverancer ankomme til hospitalet.
- Det betyder, at vi kan adskille vareleverancer fra ambulancer og patienter. Via en tunnel vil transportrobotter levere alt fra sterilvarer til mad til hospitalet, forklarer Michael Steinlein Kegel, programchef for Teknologi og Udstyr på Nyt Hospital Nordsjælland.
Designet til robotter
Det nye hospital er designet til automatiseret logistik med brede gange, en central tunnel, dedikerede elevatorer og ladestandere i kælderen, hvor robotterne selv kører hen og lader op.
- Varerne bliver leveret i regionsvogne og modtaget af serviceassistenter, der sætter dem klar på en AGV-vognplads, når de skal transporteres. Al transport med AGV foregår backstage via servicetunnellen og kælderen. Ude på afdelingerne fragter elevatoren fra kælderen robotterne direkte til et særligt rum, hvor de afleverer varerne og sender besked til personalet, siger John Bjørn Olsen, der er FM-udviklingschef og programleder for drift og logistik på Nyt Hospital Nordsjælland.
- Serviceassistenterne kommer tættere på hospitalets afdelinger, og robotterne kommer til at klare 'backstage-opgaverne'. På den måde frigør vi hænder til mere patientnære opgaver, tilføjer han.

Programchef for Teknologi og Udstyr Michael Steinlein Kegel (t.v.) fra Nyt Hospital Nordsjælland Udvikling og John Bjørn Olsen, der er FM-udviklingschef og programleder for drift og logistik på Nyt Hospital Nordsjælland arbejder tæt sammen om den automatiserede logistik. Foto: Karen Grønkjær.
Bygger bro mellem drift og projekt
Sammen med fire projektledere fra hospitalets FM-afdeling bygger John Bjørn Olsen bro mellem projektet og den fremtidige drift, og det er ifølge Michael Steinlein Kegel en stor styrke:
- FM skal drifte hospitalet i sidste ende, så det er vigtigt, at medarbejderne herfra er involveret i at vælge de rette løsninger og får kendskab til, hvordan det hele er bygget op. Når hospitalet skal tages i brug, vil de her medarbejdere have flere års erfaring med projektet, siger Michael Steinlein Kegel.
Et projekt med høj kompleksitet
Teknologien fungerer og er i brug andre steder i landet, fx i Køge og Gødstrup.
- Vi har dog stor respekt for kompleksiteten og udfordringerne i det her projekt. Det er essentielt, at vi lykkes med et robust og driftssikkert system, der som minimum sikrer, at maden og sterilvarerne kommer ud til tiden. Vi har fokus på ikke at have højere ambitioner, end systemerne kan bære, siger Michael Steinlein Kegel.