Det nye hospital kommer tættere på

Vi bygger 1:1-modeller af fremtidens sengestue samt et udsnit af et venteområde. Det gør vi for at inddrage, kommunikere og teste materialer og størrelsesforhold, inden vi træffer bindende valg

Vi bygger ca. 115.000 m2 hospital - herunder 570 ensengsstuer, så de valgte løsninger skal være i orden. På billedet ses tømrerne Rasmus Hvekstrup og René Rasmussen, der arbejder på at bygge en sengestue og et udsnit af et venteområde på Nordsjællands Hospital - Hillerød. 

​På Nordsjællands Hospital bygger vi lige nu 1:1-modeller af fremtidens sengestue samt et udsnit af et venteområde. Det gør vi, så projektets personale og øvrige interessenter kan opleve størrelsesforholdene i virkeligheden, og vi kan teste om kvalitet, materialer og den æstetiske oplevelse er som ønsket. Vi har bedt vores projekt- og entreprisechef Sune From sætte nogle ord på tiltaget:

Hvorfor bygger vi 1:1-modeller, når vores VR studie gør det muligt at opleve rummene virtuelt?

"SELVOM VI NU VIRTUELT KAN bevæge os rundt i hospitalet i vores VR-studiet, så viser erfaringen, at det er vigtigt med en fysisk fornemmelse af rummene i den størrelse, de får i virkeligheden. Prototyper - eller mockups - som vi selv kalder dem - giver en meget konkret mulighed for at teste arbejdsgange ved at skabe forskellige situationer i de pågældende rum og fx teste om arkitekternes bud på materiale hænger sammen med hospitalets krav til hygiejne. Hvordan reagerer materialerne, når de fx kommer i kontakt med rengøringsmidler? Sidst men ikke mindst handler det også om æstetik og håndværk – er materialet i god og holdbar kvalitet, og er den samlede oplevelse rar og imødekommende? Alt det ønsker vi at blive klogere på, før vi står ude på byggepladsen. Generelt sagt tester vi for at tage kvalificerede beslutninger om de endelige valg, så vi kan begrænse fejl, der senere kan gå hen og blive dyrt. Vi bygger jo ca. 115.000 m2 hospital - herunder 570 ensengsstuer, så de valgte løsninger skal være i orden."

Hvilke rum drejer det sig om?

"VI BYGGER ET UDSNIT AF LOBBYEN med et venteareal samt en patientstue med dertilhørende badeværelse og altan. Vi er også på vej med tre udendørs prototyper, hvor vi blandt andet tester vores facadedesign samt nogle mere tekniske designløsninger som vandafledning og krav til vedligeholdelse."

Hvem henvender disse modeller sig til?

"DE ANVENDES AF BÅDE de projekterende, dvs. arkitekterne, der bruger dem som et designværksted i forholdet 1:1, hvori de afprøver og tester. De henvender sig yderligere til brugerne, dvs. hospitalspersonalet som kommenterer på arbejdsmiljøet samt hospitalets Facility Management, der står for drift og vedligeholdelse. De vil kommentere på de mere praktiske udfordringer som fx den daglige anvendelse og konkret indretning ifht. patienterne. Vores mål er desuden at invitere borgere ind i patientstuen. Alt dette for at sikre, at hospitalets brugere og øvrige interessenter får indsigt i projektet og bakker op om de valgte løsninger."

Læs hvad personalet får ud af 1:1-modellerne her


Redaktør