Trænger du til et afbræk fra indlæggelsen, kan vi byde på en gåtur på Copacabana. Eller hvad med at lufte hunden i Frederiksborg Slotshave? Der er 85 muligheder for forskellige ture i de VR-briller fra SyncSense, som fem sengeafsnit på Nordsjællands Hospital afprøver netop nu. Testen er en del af Nordsjællands Hospitals arbejde med sundhedsinnovation og er kommet i stand via et partnerskab med Nordic Health Lab.
Mens patienten har VR-brillerne på, kan vedkommende bruge pedaler til fødder eller hænder for at få lidt gang i kroppen, men det er også muligt bare at se filmen for at stimulere sanserne.
Kræver lidt af personalet
- Vi havde en patient, der var på rundtur i Københavns Kanaler, og hun fortalte hele sin livshistorie undervejs; om at hun havde boet der og der. En pårørende har også haft en god oplevelse ved at kigge med på en iPad ved siden af og tale med om, hvad de så. Så det kan helt sikkert give noget positivt, fortæller oversygeplejerske Gitte Madsen fra Kirurgisk Afdeling på Nordsjællands Hospital.
Oversygeplejerske Gitte Madsen savner et dedikeret sted til mobiliseringen af patienter. Foto: Karen Grønkjær.
Hun oplever dog, at det kan være svært at passe ind i en travl hverdag:
- Man skal finde den rette patient, som kan have glæde af tilbuddet, og så tager det noget tid at sætte op. Vi er nødt til at prioritere mad, medicin og personlig hygiejne først, så personalet har ikke altid ressoucer til at bruge VR-brillerne, siger Gitte Madsen og fortsætter:
- Måske ville det være lettere, hvis vi havde en niche eller et fast træningsmiljø, hvor udstyret var stillet op. Vores kirurgiske patienter er også allerede oppe at gå hurtigt efter operationen, og de har alle sammen tv på stuen, så de keder sig ikke, som patienter der ligger på en sengestue med fem andre.
Øger livskvaliteten
I Frederikssund på Uddannelseshospitalets afsnit for intern medicinske patienter er man også med i VR-testen, og her er projektsygeplejerske Louise Feldt Rafn positiv:
- Vi er blevet bekræftet i, at VR-brillerne giver vores patienter øget livskvalitet. Det giver megen drivkraft til personalet at se, at patienterne bliver begejstrede for at gå en tur med hunden midt i indlæggelsen.
På hendes afsnit har patienterne komplekse, medicinske problemstillinger og en lidt længere liggetid end på det kirurgiske sengeafsnit.
- Vi har en del ældre, multisyge patienter, som har god gavn af mobiliseringen. Det giver et afbræk i indlæggelsen. Omvendt kan der også være patienter med demens, som risikerer at blive forvirrede, så det kræver en overvejelse, om det er det rette for den enkelte patient.

Personalet på Uddannelseshospitalets intern medicinsk sengeafsnit
øver sig i at bruge VR-udstyret.
Et tilbud til fremtidens patienter?
Og sådanne tanker er netop formålet med testen, fortæller projektleder Alberte Holm Glob fra Kvalitet, som også arbejder ind i hospitalets indsats inden for Sundhedsinnovation og udviklingen af Nyt Hospital Nordsjælland.
- Det er ret spændende, at vi har fået mulighed for at teste VR-brillerne på fem forskellige sengeafsnit, så vi også kan se, hvordan de virker for forskellige patientgrupper. Vi ved, at mobilisering og bevægelse af indlagte patienter kan reducere behandlingstiden på hospitalet og risikoen for genindlæggelser.
Måske giver VR-brillerne også et kig ind i fremtiden. Testen er nemlig også med til at afklare, hvilke tilbud til indlagte patienter, der skal være på Nyt Hospital Nordsjælland.
- Jeg håber, brillerne kan tages med som tilbud på det nye hospital, og at der vil være plads til udstyret. Jeg synes, det er nemt at sætte op, og vi får god feedback fra patienterne, fastslår Louise Feldt Rafn.
På Kirurgisk Afdeling har Gitte Madsen en tegning af fremtidens sengeafsnit hængende, og hun har allerede udpeget opholdsnicher på gangen, hvor udstyret kan stå.
- Jeg kan sagtens se mulighederne, men det kræver et andet setup end i dag. Hvis udstyret stod i et hyggeligt loungeområde, ville det i højere grad indbyde til at blive brugt, mener Gitte Madsen.