Børn rejser væk fra smerten

​På Nordsjællands Hospital tager børn, forældre og personale godt imod VR-briller, der fjerner fokus fra smerten, når de skal stikkes. Teknologien peger ind i fremtiden, hvor VR på hospitalet kan bruges til både afledning og patientkommunikation

Vent...

​På Nordsjællands Hospital kan indlagte børn i øjeblikket rejse væk fra smertefulde - eller bare ubehagelige - oplevelser i forbindelse med, at de skal have lagt drop, bedøvelse eller have taget blodprøver. Det sker ved, at de får tilbudt et sæt VR-briller, som fx kan tage dem med en tur i zoologisk have, en tur under havoverfladen eller ind i et spil. Siden januar har to afsnit haft mulighed for at afprøve Virtual Reality som en del af et pilotprojekt. Brillerne kan bruges til børn i alderen 6-17 år. VR kan sidestilles lidt med Guided Imaginary (drømmerejser red.), hvor barnet afledes gennem en smertefuld procedure.

Se resultatet af Lorrys besøg på afdelingen her 

Brillerne gør en stor forskel for børn og forældre

"Vi har afprøvet VR-brillerne med stor succes, siden vi fik dem udleveret. Både børn og forældre er glade og overraskede over den positive effekt, det har på angst og fx også nålefobi, så mit store ønske er, at vi får det udbredt både her i Hillerød og på landsplan. Det gør en stor forskel for de børn, der skal igennem en smertefuld procedure, at de kan forsvinde ind i en anden verden, så fokus kommer væk fra smerten," siger Shila Irene Hindsø, der er sygeplejerske på børne- og ungeafdelingen på Nordsjællands Hospital og nævner et par eksempler fra nogle af de patienter, der har testet metoden:

"En 8-årig dreng med ADHD, angst og svær nålefobi fik lagt drop ved hjælp af VR og bedøvende creme, som vi som udgangspunkt altid bruger under smertefulde procedurer. Han var et stort smil bagefter og syntes ligefrem, at det havde været en sjov oplevelse," siger hun og tilføjer:

"Vi havde også en pige, der skulle have lagt drop hurtigt, så der var desværre ikke tid til at bedøve med cremen først. Hun sagde, at hun bare hurtigt ville gemme sig under dynen, imens vi lagde det, og så var det rigtig rart at kunne tilbyde hende brillerne, som virker effektivt, da de stimulerer børnenes egen evne til at forsvinde ind i en anden verden. Børn har jo en livlig fantasi, og efter 20 år i faget har jeg erfaret, at angsten for nåle er den største fobi, vi skal tackle, når vi har med børn at gøre. Ved at gøre oplevelsen god, får børnene en erfaring, som de kan bruge konstruktivt resten af livet."

Perspektiver for det nye hospital 

Det er innovationsteamet fra Nyt Hospital Nordsjælland, der har banet vejen for udviklingsprojektet, der sker i tæt samspil med hospitalspersonalet på Nordsjællands Hospital. Om ca. to måneder evalueres afprøvningen med udgangspunkt i medarbejdernes erfaringer med VR-teknologien.

"Her vil vi bl.a. tage stilling til, om vi skal producere nye VR-oplevelser samt vurdere, om der er baggrund for at igangsætte et forskningsprojekt, hvor der måles på, hvorvidt VR kan bruges til at reducere mængden af fx smertestillende medicin eller lattergas. Det er sidstnævnte, som er interessant i et innovationsperspektiv, men lige nu er det vigtigste, at personalet bliver fortrolige med den nye teknologi og selv er med til at definere potentialerne for den fremtidige brug, så vi får skabt de løsninger, der er brug for i hverdagen – i dag og også i forhold til det nye hospital," siger Nyt Hospital Nordsjællands projektdirektør Henrik Schødts.

VR-arbejdet sker i samarbejde med virksomheden Khora, der har downloadet spil og film til de tre VR-sæt, som er i test på Børne- og Ungeafdelingen på Nordsjællands Hospital. Spil og film er udvalgt så de er passer til aldersgruppen og til forskellige formål i kategorierne: Underholdning, afslapning og afledning. Idéen med at anvende VR til at distrahere børn i forbindelse med smerterelaterede procedurer er i øvrigt inspireret af arbejdet på Videnscenter for Børnesmerter på Rigshospitalet.

Vidste du:

  • At der neurofysiologisk er fuldt belæg for at sige, at distraktion virker smertelindrende. Når hjernen er beskæftiget med noget andet, mindskes oplevelsen af smerte. (Videnscenter for Børnesmerter, Rigshospitalet)
  • At forsøg viser, at 20 minutter med VR-oplevelse reducerer oplevelsen af smerte med 24 pct. (Kilde: Cedars Sinai Medical Center)
  • At demenspatienter har glæde af at rejse med VR til steder, der minder dem om deres barndom og ungdom. Det giver tryghed og beroliger nervesystemet. (Kilde: Plejehjemmet Broparken 2016)
  • At Snow World – et særligt VR-projekt udviklet til patienter med brandsår har vist sig at kunne reducere oplevelsen af smerte på en 10 trins skala fra 6,3 til 2,8 samt mængden af tankevirksomhed forbundet med smerte fra 76 pct. til 22. pct. (Kilde: Scientist University of Washington in Seatle)

 Baggrund:

  • Børn og unge oplever ofte under en indlæggelse en række uvante, ubehagelige og/eller smertefulde situationer.
  • Det er dokumenteret i forskningsprojekter, at VR kan forbedre patientoplevelsen ved at reducere graden af smerter og ubehag.
  • VR er testet i ventesituationer før operation og MR-scanning med god tryghedsskabende effekt.
  • VR gør børnene mere rolige og stimulerer fantasien.
  • VR kan fungere mobil og have forskellige funktioner: Være et underholdningsværktøj, der afleder, give forberedende information, bruges som forberedelse til medicin.
  • Det er en billig teknologi at implementere.
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor