Vi øver os på fremtiden på Nordsjællands Hospital

​Et nyt it-system gør bestillinger fra sygeplejersker og læger til servicemedarbejdere digitale på en enkel og let måde.. Det har skabt store forbedringer i dagligdagen på Nordsjælland Hospital

Vent...

​Fra en glohed telefonlinje til en digital platform. Sådan er virkeligheden på Nordsjællands Hospital, der i serviceafdelingen udnytter teknologien, når sygeplejersker og læger skal bestille en serviceopgave. Og udover at forbedre dagligdagen hjælper it-systemet "Columna" også Facility Management-afdelingen(FM) og hele hospitalet med at blive organisatorisk klar til det nye hospital i 2022, når medarbejdernes hverdag bliver meget mere digital.

FM-afdelingen er hospitalets maskinrum, der får hospitalets drift til at hænge sammen. Sengetransporter, rengøringsopgaver og mobilisering af patienter er blot nogle af de opgaver, der varetages her.

Konkret er Columna et nyt it-system, hvor alle serviceopgaver, som udføres af FM, kan bestilles igennem. Systemet bliver også kaldt for "taxasystemet", og minder i sit visuelle udtryk lidt om Ikeas vareudlevering-system, hvor brugerne løbende kan se, hvor en ordre er i processen ud fra farvekoder.

Solidarisk opgaveoversigt

Omstillingen til den digitale hverdag er sket siden årsskiftet og har været en stor succes. Medarbejderne har allerede taget værktøjet til sig, og den korte indførselsperiode vidner om, hvor positiv en tilgang, medarbejderne har haft til projektet. Det fortæller afdelingschef for FM Henrik Engberg, der ikke er i tvivl om, at implementeringen af Columna en succeshistorie. Det er dels fuldstændig patientsikkert, fordi der hele tiden skal kobles cpr-nummer på en bestilling, men det er også godt for den enkelte medarbejders dagligdag.

Systemet giver hans medarbejdere en solidarisk måde at arbejde på, fordi FM-medarbejderne hele tiden har overblikket over, hvor der er travlt, og ressourcerne på den måde kan bruges langt bedre. Systemet modtager hele tiden opgaver, så når en medarbejder er færdig med en opgave, skal man ikke længere vente på, at telefonen ringer. Så er det at kigge på sin egen app og se, hvor i nærheden der er en opgave, der venter. På den måde går medarbejderne sjældent tomhændet, og det bliver taget godt imod.

"Man går langt færre skridt. Det kan være flere kilometer i løbet af en dag. Man har ikke susen for ørerne på grund af den gamle telefon, som betød, at selvom man havde taget en opgave, så kunne telefonen fortsat ringe. Sådan er det ikke mere," siger Henrik Engberg.

Bedre workflow

For FM-medarbejderen giver systemet overblik over dagen og et bedre og mere meningsfuldt workflow med færre akutte forstyrrelser.  Og systemet skaber også et klogere hospital, fordi man kan lære af data. Hvornår bliver der bestilt flest patienttransporter, hvornår er der specifikke ad hoc-opgaver? Ud fra det kan man lave en klogere bemanding til gavn for medarbejdere og patienter, og det er også et stort plus i processen frem mod det nye hospital.

"Columna passer perfekt i vejen hen mod det nye hospital. Det nye hospital er FM's ledestjerne. For os er det helt afgørende, at vi er i gang at ændre vores processer, så de passer til det nye hospitals rammer, og der er langt mere digitalisering. Der er teknologi, vi skal forstå, og vi skal arbejde på en anden måde," siger Henrik Engberg.

Hvad håndterer Columna? 

  • Patienttransporter
  • Mobilisering
  • Ny seng
  • Afhent seng
  • Transportopgaver
  • Blodkomponent
  • Ad hoc rengøringsopgaver
  • At alle opgaver, fx sengetransport kobler sig til den pågældende patient, der er indlagt. På den måde er systemet med til at begrænse muligheden for fejl ift. patientsikkerheden.

Vidste du?

…At Columna gør det let for rekvirenten at foretage sin bestilling/forudbestilling og gør det muligt at følge med i status på opgaven. Er den under udførelse eller afsluttet?

…At Columna styrker FM-afdelingen i form af mulighed for bedre lokalisering af opgaver og ressourcer samt indsamling af data som opgavetyper og mængder.

…At Columna har en simpel brugerflade og er let at anvende og derfor let kan sidemandsoplæres. 


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor