​© Herzog & de Meuron - Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Vi vil skabe et byggeri i digital særklasse

​Nordsjællands nye superhospital er sendt i udbud og melder i den forbindelse en høj ambition ud: Vi skal skabe et byggeri i digital særklasse

Vent...

De nye superhospitaler er en unik mulighed for at skabe nye teknologiske, arkitektoniske og designmæssige løsninger, der kan inspirere verden over. Det er også vores ambition for det nye hospital i Nordsjælland. Det kræver en effektiv og digitaliseret byggeproces, for at det kan lade sig gøre inden for et stramt budget.

Der er lige nu rigtig mange store projekter – ikke kun hospitalsprojekter -  i gang herhjemme. Men desværre er der ikke mange, der holder tid og budget. Forklaringerne er mange og erfaringerne få. Typisk har bygherre én forklaring, rådgiver en anden, mens entreprenøren måske har en helt tredje.

Behov for fælles overblik

"Hvis ikke vi bliver i stand til at digitalisere byggerierne for at få skabt et fælles overblik – bygherre og entreprenører i fællesskab - ser vi en risiko for flere meget kritiske forhold. For det første, at branchen på trods af masser af opgaver ikke tjener penge, som igen ikke giver rum til at investere i nye løsninger og samtidig har det store indholdsmæssige konsekvenser for de bygninger, der bliver bygget. Alt for ofte får de skåret alt det væk, som er det særlige - herunder de arkitektoniske og kvalitetsmæssige særpræg, der gør, at bygningen lever op til brugernes forventninger også 10-20 år efter, de er taget i brug," siger Henrik Schødts, projektdirektør for Nyt Hospital Nordsjælland og fortsætter:

"Med et megaprojekt af denne størrelse (118.000 m2, red.) er det afgørende, at alle detaljer hænger sammen og alle relevante informationer om byggeriet er tilgængelige for alle involverede – fra rådgiver til manden på byggepladsen. Derfor søger vi nu en hovedentreprenør, der har samme høje digitale ambition. Vi har brug for at kunne planlægge og overvåge alle detaljer, så vi får skabt det byggeri, vi ønsker".

Gensidig forpligtelse i udbudsmateriale

Det er da også oplevelsen, at mange entreprenører er klar til at indgå i en sådan gennemdigitaliseret byggeproces.

"Gennem indgående markedsdialoger fortæller entreprenørerne at de er klar, men ikke oplever, at bygherrerne efterspørger digitalisering af selve byggearbejdet. Derfor er det vigtigt for os at sige, at det gør vi. I vores udbudsmateriale forpligter vi os selv og entreprenørerne til at levere Danmarks hidtil mest digitale byggeri," siger Henrik Schødts.

Konkret vil Nyt Hospital Nordsjælland stille en række nye teknologier til rådighed og er ligeledes klar til at tilbyde uddannelse til medarbejderne på byggepladsen. Ambitionen er en samlet digital platform, der kan rumme tegninger, VR og korrespondancer, som ikke blot skal bruges aktivt på kontoret og i skurvognene, men også ude på pladsen.

For mange platforme i dag

Blandt udfordringerne, der ofte er set mellem bygherre og entreprenører er nemlig, at mange digitale platforme løser mindre dele af det samlede hele. Det hæmmer planlægning og koordinering. Det kan være forskellige softwareapps, der præsenterer dashboards, men kun for enkeltstående datapunkter, og det betyder bl.a., at byggeriets fremdrift ikke kædes digitalt sammen med økonomien og tiden, ligesom håndtering af dokumenter er afkoblet fra den 3D-model, der bruges. 

I praksis tilskynder det til forskellige manuelle procedurer, ligesom software udviklet af specialister kan være vanskeligt at benytte for folk på byggepladsen.

Det er den type problemstillinger, vi ønsker at komme til livs med ambitionen om en fælles platform.

Vinder offentliggøres i maj 2019

Udbudssummen for entreprenøropgaven for de i alt cirka 118.000 kvm udgør mere end 2 mia. kr. ud af et budget på 4,5 mia. kr. Udbudsbekendtgørelsen blev sendt ud fredag 7. september, og entreprenørerne har nu en måned frem til 8. oktober til at blive prækvalificeret. 

Derefter går der en uges tid, før navnene på det udvalgte offentliggøres. Vinderen af entreprisen offentliggøres i slutningen af maj 2019.

"Bekymringen fra andre store danske byggerier har været, om der nu er nok kvalificerede entreprenører til at byde i et ophedet marked. Vi håber på, at der er en stor interesse for at byde på opgaven for såvel ind- som udland, da projektet er både stort og ret enestående," siger Henrik Schødts.

Læs mere om udbuddet her:

Det nye hospital i Nordsjælland

• +310.000 borgere i optageområdet

• +500.000 ambulante behandlinger om året

• 70.000 akutte indlæggelser om året

• 570 ensengsstuer

• 118.000 m2

• Samlet budget 4,5 mia. DKK i 2018-priser

• Bygherre: Nyt Hospital Nordsjælland, Region Hovedstaden

• Totalrådgiver: Herzog & de Meuron / Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor