Danmark og Finland har inspireret hinanden i flere hundrede år. Fra Holbergs indflydelse på udviklingen af teater i Finland, til højskolebevægelsen og nordisk design. For nylig var dagsordenen næste generation af hospitaler og sundhedsløsninger, da minister Anne-Marie Virolainen var i Danmark og besøgte Nyt Hospital Nordsjælland.
Nordisk arkitektur gør mennesker godt
Finsk arkitektur er præget af brug af naturmaterialer og enkle linjer. Og det er kerneløsninger for Nyt Hospital Nordsjælland, der er tegnet af de internationale arkitekter Herzog & de Meuron i samarbejde med Vilhelm Lauritzen Arkitekter.
"Det er bl.a. interessant for os at besøge Nyt Hospital Nordsjælland, fordi I satser på helende arkitektur. Det er noget, vi forbinder med nordiske værdier. Vi ved, at naturen gør os mennesker godt, og jeg tror stærkt på, at kig til naturen, sollys og gode materialer er godt for vores velvære og helbred, når vi er syge. Jeg er selv gift med en læge, der er direktør på Turku Hospital i Finland, og vi har mange snakke om det emne over køkkenbordet," sagde ministeren efter mødet.
For langt imellem sundheds- og it-eksperter
Som minister for handel og udvikling og "skyggeminister" for sundhed, havde Virolainen 17 finske virksomheder med, der også var kommet for at høre Lisbeth Juhl Christensen fortælle om Nordic Health Lab – det nye samarbejde hun er direktør for imellem Nyt Hospital Nordsjælland og Hillerød Kommune, der inviterer virksomheder inden for på Nordsjællands Hospital for i fællesskab at udvikle fremtidens sundhedsløsninger.
"Min vurdering er, at den offentlige sektor hverken har tilstrækkeligt med penge eller ny viden til at gå alene ind i udviklingen af fremtidens sundhedsløsninger. Men når det offentlige og det private går sammen kan vi udvikle helt nye løsninger," sagde ministeren og fortsatte "især hvis vi arbejder på tværs af brancher, som direktør Henrik Schødts netop sagde. Sundhedspersonalet og softwareudviklere samarbejder ikke nok i dag, efter min vurdering".
Labs er fremtiden
Nordic Health Lab åbner senere i september og netop den slags samarbejder, ser ministeren et stort potentiale i.
"I Finland arbejder vi på samme måde, som Nordic Health Lab skal, når det snart åbner. Vi tror på, at den slags partnerskaber er afgørende for udviklingen af sundhedssektoren, altså hvor man inviterer virksomheder ind – også fysisk – tester løsninger i fællesskab og vælger de bedste at eksportere og føre ud i livet, f.eks. på et nyt hospital," sagde ministeren som bl.a. var i selskab med Business Finland og finske virksomheder, der udvikler digitale sundheds- og plejeløsninger, robotteknologi, antibakterielle møbler, udstyr til operationsrum og sensorsystemer.