Danske beredskaber har testet terror-parathed ved en stor øvelse på Bornholm

​Region Hovedstadens Akutberedskab har taget initiativ til ny type øvelse, der er afviklet på Folkemødet. Øvelsen har testet paratheden i tilfælde af fx store ulykker eller terrorangreb med mange tilskadekomne 

”En terrorist er trængt ind på Folkemødet, og han er bevæbnet med skydevåben. Da han bliver såret og bragt ind til behandling sammen med de mange andre sårede, opdager en læge, at terroristen har spændt en selvmodsbombe om maven.” 

Sådan lyder et af dilemmaerne ved en af de store beredskabsøvelser, der er gennemført på Folkemødet 2017. Øvelser af denne type, der involverer køretøjer, helikoptere og flere end 60 deltagere, kræver normalt måneders planlægning. Men på Folkemødet 2017 på Bornholm er der som noget helt nyt stablet en stor øvelse i løbet af blot 24 timer.  Det har givet beredskaberne lejlighed til at teste samarbejde og materiale ved en stor folkelig begivenhed med over 90.000 besøgende.

Hurtig behandling af tilskadekomne

Peter Berlac, enhedschef i Region Hovedstadens Akutberedskab, er en af initiativtagerne til den nye type øvelse, der giver mange nyttige erfaringer:

”Vi har bl.a. lært meget fra Beredskabsstyrelsen, der er effektive til at håndtere strømmen af tilskadekomne på en behandlingsplads, så de sårede får hurtig behandling. Det kan bruges i alle situationer, hvor det er afgørende, at de tilskadekomne bliver hurtigt vurderet af en læge og får livreddende behandling”, fortæller han og tilføjer:

”Der var god opbakning til øvelsen fra alle myndigheder, der har trænet samarbejde og kommunikation på tværs af fagligheder. Jeg kan godt forestille mig, at vi gentager øvelsen på næste års folkemøde, hvor alle beredskaber er samlet. Dermed bruger vi tiden på uddannelse og træning, der er vigtig for altid at være klar til at rykke ud”. 

Beredskaberne har tid til at træne samarbejde og kommunikation, fordi Folkemødet forløb uden store uventede hændelser, og øvelsen er en del af den løbende og obligatoriske uddannelse.

Myndighederne i Danmark mødes flere gange årligt til øvelser, og den netop afholdte var en øvelse i fuld skala. Foruden Region Hovedstadens Akutberedskab deltog Politiet, Beredskabsstyrelsen, Regionernes Landsdækkende Akutlægehelikopterordning, Forsvarets Helikopterberedskab og Ammunitionsrydningstjeneste. 
Redaktør