Flere med hjertestop kan reddes med hjertestartere

​Danmark har over 17.000 hjertestartere, men halvdelen er ikke tilgængelige døgnet rundt. Den 14. til 16. september 2018 mødes iværksættere, designere, IT-udviklere, programmører og internationale firmaer for at knække koden til lettere at få fat i og bruge hjertestartere.

Vent...

Hvert år rammes 4.000 danskere af et hjertestop. Hvis forbipasserende foretager genoplivning med en hjertestarter indenfor de første minutter, er chancen for at overleve helt op til 70 procent, mens den under er 13 procent, hvis der ikke bliver forsøges genoplivning med hjertestarter. Siden 2011 er antallet af hjertestartere blevet tredoblet, så der i dag er over 17.000 i firmaer, institutioner og private hjem.

Imidlertid bliver hjertestartere kun brugt ved 3,6 procent af alle hjertestop. Derfor har Region Hovedstaden i samarbejde med en række samarbejdspartnere inviteret over 60 deltagere til 'Hackathon', hvor de skal udvikle innovative løsninger, så brugen af hjertestartere kan vokse. Det fortæller Freddy Lippert, direktør i Region Hovedstadens Akutberedskab:

- I Danmark er vi blevet meget bedre til at træde til og hjælpe ved hjertestop, og vi er bedre end i mange andre lande, men der findes stadig barrierer for brugen af hjertestartere. Fx hvis de er låst inde og utilgængelige en del af døgnet. Derfor har vi brug for nye innovative bud på, hvordan flere hjertestartere kommer i brug.  

Øget overlevelse med datadrevet innovation

Ved 'Hackathonet' vil deltagerne bl.a. blive præsenteret for en række data, som de skal bruge til at udvikle løsninger, der kan gøre hjertestartere mere tilgængelige, synlige og give flere borgere viden og mod på at bruge dem. Deltagerne får data om bl.a. hjertestarternes placering og forekomsten af hjertestop, og endelig får de oplysninger om befolkningstæthed, aldersgrupper og responstider for ambulancer og overlevelse efter hjertestop.

I dag er hjertestarterne registreret i et fælles nationalt netværk i Danmark, og når danskere ringer til 1-1-2 kan Akutberedskaberne se, hvor de befinder sig. Danmark er blandt de lande, der det seneste tiår har oplevet en meget stor fremgang med hensyn til overlevelse efter hjertestop. I dag overlever omkring 13 procent og ifølge Freddy Lippert er målet at øge overlevelsen til omkring 20 procent:

- Vi har tredoblet overlevelsen på få år, og nye innovative løsninger skal hjælpe os med, at hjertestartere bliver mere tilgængelige og intuitive at bruge, så flere overlever hjertestop.  

Yderligere information

  • Direktør Freddy Lippert: 31 16 68 27
  • Forskningsleder Fredrik Folke: 28 18 29 78
  • Kommunikationskonsulent Christina Guldbrandt: 24 91 42 41

’Hackathon – hack for life’

  • Hackathon finder sted i Tivoli Congress Center i København
  • 74.000 kr. er den samlede præmiesum til de tre bedste løsninger
  • Dommerpanelet består bl.a. af ledere fra europæiske akutberedskaber.
  • Hackathon er arrangeret af Akutberedskabet i Region Hovedstaden med støtte fra regionens center for regional udvikling, European EMS Leadership og Global Resuscitation Alliance
  • Hackathon er en sammentrækning af de engelsk ord ’hack’ + ’marathon’. Deltagere konkurrerer i to døgn om at finde nye og innovative løsninger på et konkret problem
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor