I Danmark vil vi øge overlevelsen efter hjertestop

​Danmark har sat sig solidt i rollen som et af de lande i verden, der går forrest for at forbedre den præhospitale behandling og øge overlevelsen ved pludselig hjertestop. For andet år i træk mødes nogle af de førende forskere og fagprofessionelle til kongres i København den 22.-24. maj for at sætte nye standarder for forskning og behandling til gavn for akutte patienter. Her præsenterer Danmark en plan, som skal styrke indsatsen i hele landet.

Når kongressens protektor Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen den 22. maj åbner EMS2017 (European Emergency Medical Services), er det med nogle af de førende forskere, akutlæger og paramedicinere fra hele verden samlet. De mødes for at forbedre behandlingen ved akut sygdom og alvorlige uheld og dermed øge overlevelsen fx efter hjertestop og blodprop i hovedet (stroke).

- Sidste år etablerede vi Global Resuscitation Alliance i forbindelse med kongressen, og de medvirkende organisationer forpligtede sig til at øge overlevelsen efter hjertestop uden for hospital med 50 procent. Det er et meget ambitiøst mål, særlig for Danmark, der i forvejen har en af de højeste dokumenterede overlevelsesrater i verden. I det seneste år har vi derfor i de fem regioners akutberedskaber udarbejdet en plan, der med 10 indsatser skal øge overlevelsen, og den glæder vi os til at præsentere til EMS-kongressen, fortæller Freddy Lippert, læge og direktør i Den Præhospitale Virksomhed, Akutberedskabet i Region Hovedstaden. 

Indsatserne handler blandt andet om at optimere den måde, det sundhedsfaglige personale på 1-1-2 guider borgere til hjertestop igennem livreddende førstehjælp over telefonen. Det handler også om at forbedre kvaliteten af den hjertemassage, der ydes både af lægmænd og de fagprofessionelle gennem uddannelse og træning. Begge områder har stor international bevågenhed, og det er derfor temaer, som eksperterne skal diskutere på EMS2017.

- Det er helt oplagt at lære af hinandens gode erfaringer på tværs af landene, og derfor er EMS-kongressen og alliancen meget værdifulde fora for at øge overlevelsen på globalt plan. I Danmark er vi langt foran mange af de lande, vi normalt sammenligner os med, og det er vi naturligvis stolte af. Men selvom vi er blandt de førende, skal vi bliver endnu bedre, for der er potentiale til at redde endnu flere liv.

Dansk verdensrekordforsøg i genoplivning

I forbindelse med kongressen sættes et verdensrekordforsøg i gang, hvor flest mulige danskere i løbet af 12 timer skal yde livreddende førstehjælp på genoplivningsdukker. Det er fire medicinstuderende og TrygFonden, der står bag rekordforsøget, og formålet er at sætte livreddende førstehjælp på dagsordenen i Danmark og motivere danskerne til at træde til, hvis de bliver vidne til et hjertestop. 

- Jeg ved, at arrangørerne glæder sig rigtig meget til at sætte rekordforsøget i gang, og de har et mål om at få mindst 5.000 til at deltage. Alle deltagerne på EMS2017 opfordres til at være med, og det vil helt sikkert vække opsigt blandt de udenlandske eksperter, at Danmark vil sætte verdensrekord i genoplivning, siger Freddy Lippert.

Rekordforsøget støttes af Global Resuscitation Alliance, der består af en lang række eksperter og EMS organisationer, som har holdt møde i København op til EMS-kongressen med netop det formål at øge borgerinddragelsen og forbedre overlevelsen internationalt. Dette møde støttes af TrygFonden og Laerdal Fonden.

Rekordforsøget gennemføres i 11 byer i hele landet. Redaktør