​​​


Første danske drone flyver nu ud med hjertestarter

​En autonom drone flyves i dag ud med en hjertestarter, som fires ned tæt på en person med hjertestop. Det er første gang herhjemme, at en hjertestarter flyves med drone ud til folk ved mistanke om hjertestop. Dronen vil til en start flyve i og omkring Aalborg som en del af et større forskningsprojekt, der laves af Region Hovedstadens Akutberedskab i samarbejde med Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, Karolinska Instituttet i Stockholm samt med det svenske firma Everdrone.

Vent...
​Dronen er den første af sin slags i Danmark, og perspektiverne er store, hvis man spørger forskerne Fredrik Folke og Louise Kollander fra Region Hovedstadens Akutberedskab. De er drivkræfterne bag forskningsprojektet.

- De seneste år er chancen for at overleve et hjertestop øget betydeligt i Danmark. I dag er det cirka 15 procent, der overlever. Men der er stadig et stort potentiale, for vi ved, at der er overlevelsesrater på op til 50 procent ved eksempelvis lufthavne, forlystelsesområder og lignende, fortæller Fredrik Folke, der er professor og forskningsleder i Region Hovedstadens Akutberedskab.

Derfor er det vigtigt at komme i gang med at få afprøvet ny teknologi, så der kan indsamles viden om, hvor og hvordan en drone bedst kan være med til at redde liv i Danmark, lyder det fra forskeren.

Drone flyver med hjertestarter.
For første gang i Danmark flyver en drone ud med en hjertestarter - F​oto: Everdrone

Helt konkret vil dronen blive sendt afsted når den sundhedsfaglige 112-operatør mistænker hjertestop. I første omgang kun i og omkring Aalborg. Dronen flyver helt automatiseret via GPS og kamera hen til personen, som ringer 112. 

​Ved dronens ankomst vil en operatør tage over og sikre, at hjertestarteren fires ned et passende sted, som fx i en indkørsel eller foran hoveddøren på adressen.  

Sikkerheden er i top

Grundlæggende skal droneforsøget i Aalborg afdække, om det grundlæggende kan lade sig gøre at udbrede denne type drone i Danmark. Det siger Louise Kollander, der er anæstesilæge og ph.d.-studerende i Region Hovedstadens Akutberedskab.

- Er den tekniske løsning optimal? Hvor mange minutter kommer vi før frem end ambulancen? Hvordan er oplevelsen for dem, der modtager og bruger en drone-hjertestarter? Den type af spørgsmål skal vi forskningsmæssigt have afklaret, før det giver mening at kigge mod storskalaforsøg, siger Louise Kollander. 

Droneforsøget har været flere år undervejs og har krævet mange tilladelser, så sikkerheden er i top – herunder også i forhold til flytrafikken. Det er også grunden til, at forsøget starter op i lige netop Aalborg, for dronen skal monitoreres i et såkaldt kontrolleret luftrum. I Aalborg vil dronen derfor blive overvåget af kontroltårnet i Aalborg Lufthavn.

Fra den 22. juni 2022 vil dronen foretage de første indledende testflyvninger, mens det forventes, at dronen vil være i operativ drift i uge 26, hvorefter den forhåbentlig kan være med til at redde liv i det nordjyske. 

Vil du vide mere om projektet, er du velkommen til at kontakte Louise Kollander på mail: louise.kollander.jakobsen@regionh.dk
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor