Coronapandemien har gjort besøgsrestriktioner til en del af hverdagen på landets hospitaler. Denne rapport formidler viden om sundhedspersonalets erfaringer med inklusion af pårørende i behandlingsforløb, og pårørendes oplevelse af samarbejdet med sundhedspersonalet i en tid med besøgsrestriktioner.
Resultater
Interviews med pårørende og personale peger på en række oplevelser og erfaringer, som kan sammenfattes i fire overordnede hovedpointer:
- Fleksibel tilgang til besøgsrestriktioner på hospitalsafdelinger har stor betydning for pårørende, men fører også til forvirring omkring forståelsen af restriktionerne.
- Manglende fornemmelse for behandlingsforløb blandt de pårørende giver frustration og utryghed for både pårørende og patienter. Dette øger kravet til sundhedspersonalets rolle og nærvær.
- Behov for mere opsøgende og systematisk kontakt fra personale til pårørende. De pårørende vil ikke forstyrre personalet og derved går både personale og pårørende glip af vigtigt information.
- Digital pårørendedeltagelse- og samarbejde er en god løsning til fortsat at inkludere pårørende i patienternes forløb.
Anbefalinger set fra de pårørendes perspektiv
Kommunikation og samarbejde med pårørende er en del af sundhedspersonalets kerneopgave - og denne opgave skal omlægges til nye arbejdsgange, når der kommer besøgsrestriktioner.
På baggrund af undersøgelsens resultater anbefaler CPI følgende:
- At hospitalsafdelingerne fortsætter med at tage individuelle hensyn og udviser fleksibilitet ift. besøg.
- At sundhedspersonalet er bevidst om, at de i de pårørendes fravær får en ny rolle som primær omsorgs- og støtteperson for patienten.
- At kontakten og kommunikationen med de pårørende systematiseres.
- At tilbyde pårørendedeltagelse via telefon eller video i forbindelse med stuegang eller andre læge-samtaler.
- At alle hospitalsafdelinger udarbejder en konkret plan/arbejdsgang for inddragelse, samarbejde og kommunikation med pårørende, der ikke fysisk kan møde op på hospitalet, uanset om der er besøgsrestriktioner eller ej.
Metode
Undersøgelsen bygger på kvalitative interviews med i alt 20 pårørende og afdelingsledere på hospitalsafdelinger og i psykiatrien i Region Hovedstaden, der har oplevet besøgsrestriktioner som konsekvens af coronapandemien.
Interviewene er gennemført i maj og juni 2020.