Ny hjemmeside til børn med alvorligt syge forældre

​Ny hjemmeside skal hjælpe pårørende børn, deres forældre og sundhedspersonalet i den svære situation når en forælder bliver ramt af alvorlig sygdom

​fra nårmorellerfarbliversyg.dk

Hvert år oplever ca. 42.000 børn og unge under 18 år at en forælder bliver alvorligt syg. Det rammer både den syge forælder; men i høj grad også børnene. Børn og unge med alvorligt syge forældre føler sig ofte overset og ensomme. Sådanne oplevelser og følelser kan sætte sig som ar på sjælen, hvis de ikke bliver håndteret på en god måde. 


Nyt lovforslag fra SF stillet af Özlem Sara Cekic og Jonas Dahl skal i høring i folketinget d. 19/2 1015 og ønsker at sundhedsprofessionelle spiller en aktiv rolle for at sikre at børn til alvorligt syge forældres tarv bliver tilgodeset. I vores nabolande Norge, Sverige og Finland, som vi normalt sammenligner os med, har man allerede valgt at valgt at lovgive på området. 
Videnscenter for Patientstøtte lancerer nu Danmarks første hjemmeside - www.nårmorellerfarbliversyg.dk  til pårørende børn af alvorligt syge forældre, deres forældre og sundhedspersonalet. Hjemmesiden giver børn og unge mulighed for at identificere sig med andre i lignende situationer. 

På hjemmesiden kan børn og unge (i alderen 8-14 år):

  • Se 6 videoer med andre børn og unge, der fortæller om forskellige sider af det at have en alvorlig syg forælder. Videoerne skaber genkendelighed og skal medvirke til, at børn og unge med syge forældre føler sig mindre anderledes.  
  • Få beskrevet (eller oplæst) de mest almindelige følelser, der kan optræde når en forælder er alvorligt syg.
  • Lave deres egen fortælling i en scrapbog, hvor dekan skrive tekster og uploade billeder, tegninger eller små videoer. Scrapbogsfunktionen gør, at børnene og de unge kan dokumentere deres tanker, følelser og oplevelser og kan hjælpe dem med at bearbejde situationen.
  • Få gode råd til hvad der kan hjælpe dem
  • Finde links til steder, hvor de kan få mere hjælp.

På siden er der også vejledning og gode råd til både den syge og den raske forælder og til sundhedspersonalet. De sundhedsprofessionelle kan finde viden om hvordan børn og unge reagerer i belastede situationer, hvordan de kan støtte og hjælpe dem direkte når børnene er på hospitalet og indirekte ved at rådgive forældrene om hvad de kan gøre. På siden er der også være metoder til at få startet en samtale med børnene og model for hvordan de sundhedsprofessionelle helt konkret kan gå til opgaven. Yderligere kan sundhedsprofessionelle gøre både forældre og børn opmærksom på siden.​Redaktør