Virksomheder i Greater Copenhagen efterspørger flere kompetente hænder og kloge hoveder, men er i skarp og voksende konkurrence om internationale talenter med andre storbyregioner med samme behov, og det bremser regionens vækstpotentiale.
Undersøgelser peger på, at der også for kommunerne er god grund til at engagere sig i tiltrækning og fastholdelse af internationale talenter. Højtuddannede internationale medarbejdere bidrager nemlig ikke kun positivt til den enkelte virksomhed men også til de offentlige finanser, da de har høje skattebetalinger og kun i et meget begrænset omfanggør brug af offentlige ydelser.
En højtuddannet international borger, som medbringer familie, bidrager i gennemsnit med et nettobeløb på ca. 220.000 kr. årligt.
Triste tal viser dog, at de nye internationale borgere har vanskeligt ved at falde til, finde venner og føle sig hjemme i Danmark og 41% af dem synes, at det svært at finde bolig i København. Samtidig har der manglet et organiseret samarbejde på tværs af kommunegrænser, og flere kommuner har ikke haft mulighed for at tilbyde services til nye internationale borgere.
Overborgmester i København og formand for Greater Copenhagen, Frank Jensen glæder sig derfor over det nye kommunesamarbejde:
"Det er vigtigt, at vi sikrer en god modtagelse og introduktion til det danske samfund, hvis vi skal fastholde de eftertragtede internationale talenter. Indsatsen vil gøre det lettere og mere attraktivt for nye internationale borgere at bosætte sig her, og den understøtter Greater Copenhagen som én stærk samlet region."
Også Claus Lønborg, adm. Direktør i Copenhagen Capacity hilser projektet velkommen "Greater Copenhagen skal markere sig stærkt internationalt, hvis talenter skal vælge denne region over Stockholm, Hamborg eller Amsterdam. Danske virksomheders største vækstbarriere er netop nu manglen på kvalificerede medarbejdere, og den arbejdskraft ved vi kan findes i udlandet."
Fra Brasilien til Ballerup
Fyrtårnsprojektet vil komme 360 grader rundt lige fra målrettede digitale kampagner, der skal tiltrække den højtkvalificerede arbejdskraft fra hele verden, til konkrete modtagelsesservices af de nye borgere, når de ankommer til Greater Copenhagen.
Her vil være hjælp til at finde bolig, børnepasning, jobsøgningshjælp til medfølgende ægtefæller og guidning til de mange fritidsmuligheder i regionen. Der vil desuden være fokus på at fastholde internationale studerende, som ønsker at starte en karriere i Danmark efter endt studie.
Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen ser frem til at følge projektet:
"Det er vigtigt, at vores indsats for at skabe en metropol med stor arbejdsglæde og høj livskvalitet kan bruges til at tiltrække dygtige folk, for vi skal leve af viden og kreative, engagerede mennesker. Mange internationale unge kender Danmark fra deres studietid på danske uddannelser. Med det nye initiativ hjælper vi dem med at bruge deres kompetencer på vores arbejdsmarked i stedet for andre metropoler."
Fyrtårnsprojektet ledes af Copenhagen Capacity og International House Copenhagen. Udover Københavns Kommune har projektet fået god respons fra en række andre kommuner og flere, bl.a. Frederiksberg, Gladsaxe, Hillerød og Ballerup, har allerede tilsluttet sig. Region Hovedstaden medfinansierer indsatsen med syv mio. kr.
Yderligere oplysninger fås hos
- Copenhagen Capacity: Talentdirektør Nikolaj Lubanski: nl@copcap.com / 2216 1511
- International House Copenhagen: Chefkonsulent Lise Kingo: liking@kk.dk / 3195 7089
- Region Hovedstaden: Pressevagten: presse@regionh.dk / 7020 9588