Røntgenbus finder borgere med tuberkulose på gaden


Siden april har Region Hovedstadens røntgenbus fundet frem til 18 personer blandt udsatte borgere, der skulle undersøges nærmere for tuberkulose
I alt 400 hjemløse eller socialt udsatte borgere er siden slutningen af april blevet røntgenfotograferet i Region Hovedstadens røntgenbus. Ud af dem havde to borgere tuberkulose og blev straks sat i behandling. Fem andre borgere er blevet henvist til andre undersøgelser, mens 11 andre går til nærmere undersøgelse for tuberkulose.

Hører til på Gentofte Hospital

Røntgenbussen hører til på Gentofte Hospital, og bussen fungerer som rullende røntgenklinik for at opspore tuberkulose, der er et tiltagende problem blandt bl.a. hjemløse og socialt udsatte i København.

Bussen har indtil nu gjort holdt ved Foreningen Hus Forbi, Kirkens Korshærs herberg i Hillerødgade, Morgencafeen for hjemløse, Kollegiet Gl. Køge Landevej – Missionen blandt hjemløse samt Aktivitetscentret Sundholm. Alle er steder, hvor hjemløse og socialt udsatte har mulighed for at komme og tale med andre, få et måltid mad, drikke en kop kaffe med andre eller bare sove.

- Alle steder har man taget positivt imod røntgenbussen og dets gode tilbud til borgere, som ellers aldrig eller måske sjældent ville gå til lægen og blive tjekket. Faktisk er der nærmest venteliste, for at vi kan komme ud til steder, som vi endnu ikke har besøgt, siger tuberkulosesygeplejerske Nete Wrona Olsen, som viser røntgenbussen frem på Region Hovedstadens Sundhedsdage fra den 19.-21. september, hvor Danmarks største sundhedsvæsen byder på mere end 100 gratis aktiviteter og oplevelser.

Eneste tuberkulosesygeplejerske i landet

Røntgenbussen er en specialbygget lastbil med moderne røntgenudstyr til fotografering af lungerne og med mulighed for omgående at sende billeder til vurdering på hospitalet. Røntgenudstyret betjenes af radiografer fra Røntgen- og skanningsafdelingen på Gentofte Hospital.

Samtidig er bussen bemandet med landets eneste tuberkulosesygeplejerske med en opsøgende funktion, Nete Wrona Olsen cykler ud til de forskellige væresteder for at tage spytprøver fra borgerne. Herefter skal hun vente på svar på analysen fra Statens Serum Institut og derefter tage ud på cyklen for at finde frem til patienten.

At møde patienterne i øjenhøjde

Lungemedicinsk afdeling på Gentofte Hospital håber med kombinationen af de to undersøgelsesformer, at kunne få bragt antallet af TB-tilfælde blandt byens udsatte ned.

- Røntgenbussen er en rigtig god måde at møde patienter i øjenhøjde og tilbyde dem en undersøgelse, der hvor de er. Tuberkulose er et stort problem i blandt personer med nedsat immunforsvar og usund levevis, og det kan være smitsomt. Erfaring viser, at for hver smitsom tuberkulosepatient er der ti andre, som er smittede og er i fare for at udvikle sygdommen senere hen, siger Nete Wrona Olsen.

Fakta:

  • Se programmet, tjek det interaktive kort over de mange stande i Øksnehallen og følg med i liveberetninger på Sundhedsdagenes Facebook-side: Facebook.com/Sundhedsdage
  • Røntgenbussen drives af Lungemedicinsk Afdeling på Gentofte Hospital i samarbejde med Røntgen- og skanningsafdelingen
  • Regionsrådet i Region Hovedstaden har bevilget fem millioner kroner til den nye bus samt 100.000 kroner til den årlige drift. Derudover har regionsrådet bevilget yderligere tre millioner kroner til forskning i, hvordan man via ophostprøver samtidig kan være med til at bekæmpe tuberkulose.
  • Man kan kun blive smittet med tuberkulose, hvis man indånder bakterier, der kommer fra en person, som har smittefarlig lungetuberkulose i udbrud.
  • Aktuelt behandles godt 400 personer årligt for tuberkulose. Mellem 4 og 8 procent af patienterne dør, få direkte af TB, andre af alvorlige følgesygdomme
Redaktør