I de falske sms'er og mails er der et link, som modtageren opfordres til at klikke på, hvor der forsøges at få modtageren til at udlevere personlige oplysninger. Det er vigtigt, at du IKKE klikker på linket.
Hvis du alligevel er kommet til at klikke på linket og har udfyldt information, bør du øjeblikkeligt skifte kodeord i det system, du har givet informationer om. Har du givet MitID-oplysninger, bør du skifte MitID kodeord og kontakte din bank.
Sikkerhedschef i Center for IT og Medicoteknologi, Peter Bram siger:
"Desværre findes der mennesker derude, som gerne vil snyde folk, og som laver disse falske sms'er og mails. Vi modtog i Region Hovedstaden i juli måned 9,5 mio. mails, hvor 70% var spam og blev sorteret fra af vores spamfilter, så vores brugere ikke modtog disse mails".
"Vi kan teknisk ikke forhindre at svindlere kan producere falske sms'er og mails med Region Hovedstaden som afsender. Men vi gør en stor indsats for at forebygge og handle hurtigt, når vi opdager, at der er falske beskeder i omløb".
Gode råd og info
- E-mails fra sundhedsvæsnet vil generelt komme i din E-Boks og vil ikke blive sendt til dig som normal e-mail.
- Afsenderadressen på en e-mail kan forfalskes. Hvis man modtager en mail, der skal besvares, bør man altid være opmærksom på, om e-mail-adressen ændrer sig, når man trykker Besvar.
- Vær altid ekstra opmærksom, hvis en e-mail indeholder en vedhæftet fil eller et link. Hvis man ikke forventer at modtage en e-mail med en fil eller et link, bør man som udgangspunkt forvente, at det er skadeligt og ikke åbne filen eller klikke på linket, selv om afsenderen er en, man kender og stoler på.
- Telefonnumre og SMS-afsender kan forfalskes. Hvis man modtager en SMS med et link, bør man være opmærksom på, at der er en god chance for, at det er svindel, også selvom afsenderen ser ud til at være legitim.
- Vær ekstra opmærksom på, om links i e-mails eller SMS'er peger på en kendt side som eksempelvis www.regionh.dk, eller om der er benyttet en URL shortener, som kan bruges til at gøre link kortere, men til gengæld kan du ikke på linket se, hvilken side der linkes til, før det er for sent. Eksempelvis leder https://shorturl.at/aixyX til www.regionh.dk, men den kunne også lede til en skadelig side.
- Brug din sunde fornuft. De kriminelle arbejder hele tide på at gøre svindel sværere at gennemskue, og gode råd, som var gældende for måneder siden, kan være irrelevante i dag. For et år siden var det et godt råd at se, om mailen var på fejlfrit dansk, men med teknologi som ChatGPT kan der laves svindelmails på fejlfrit dansk på få minutter.
Yderligere info
Pressevagten i Region Hovedstaden på presse@regionh.dk