Case - om at skrive en NIH-ansøgning

Claus Yding Andersen, professor i human reproduktionsfysiologi, er en af de forskere, der med hjælp fra Forskning og innovation har sendt en ansøgning til National Institutes of Health (NIH). Her fortæller han om arbejdet med at skrive en NIH-ansøgning.​

​​​

NIH uddeler over 100 mia. offentlige kroner til den sundhedsvidenskabelige forskning i USA, og heraf går statistisk set 1 mia. kr. til udlandet. For at få støtte fra NIH skal du kunne noget, som forskerne i USA ikke kan. Et udenlandsk forskningsprojekt skal desuden være af høj international klasse og samtidig være relevant for USA’s sundhedsforskning.


Hvad er det, du kan, som forskerne i USA ikke kan?

Pt. er vi i Danmark langt fremme i udviklingen af en teknik, hvor væv fra æggestokken kan nedfryses og så siden hen indsættes og begynde at fungere igen. For kvinder, der skal i kemoterapi f.eks. på grund af en cancersygdom, betyder det, at de har mulighed for at bevare deres fertilitet, når de er behandlet og konstateret raske.

I øjeblikket er der på verdensplan 30 kvinder, som på den måde har fået deres fertilitet og menstruationsykli igen, heraf er 10 fra Danmark. Der er født seks børn på verdensplan, heraf er de tre fra Danmark. Derfor kan vi noget, som forskerne i USA ikke kan.


Hvordan kom du på at skrive en NIH ansøgning?

USA fokuserer meget på at kunne hjælpe de mange relativt unge mennesker, som overlever en cancersygdom med at bibeholde deres fertilitet. Mange undersøgelser viser, at patienterne prioriterer bibeholdelse af fertilitet meget højt, og forskere fra NIH har i videnskabelige tidsskrifter efterlyst en øget fokus på området.

Endelig har det været en afgørende faktor, at vi nu har eksperter i Forskning og innovation, som har kunnet hjælpe med ansøgningen.


Hvordan har processen været i arbejdet med ansøgningen?

Forskning og innovation var tovholder på den administrative del af processen, og jeg har derfor kunnet koncentrere mig om ansøgningens faglige indhold.

NIH har nogle meget anderledes regler for ansøgning, og man skal derfor beskrive og tage stilling til forhold, som vi normalt aldrig kommer igennem, når vi skriver de ansøgninger, vi plejer. Omfangsmæssigt svarer ansøgningen vel nærmest til at skrive en stor EU-ansøgning.


Har du kunnet bruge Forskning og innovations hjælp?

Jeg kan roligt sige, at uden Forskning og innovations hjælp havde vi ikke fået sendt en ansøgning af sted. Jeg har helt bestemt fået en god og kompetent hjælp.

Redaktør