Længere liv til hjernens celler

På Forskningsenhed for Aldringens Molekylære Neurobiologi, Center for Sund Aldring, på Københavns Universitet forskes der i aldersrelaterede hjernesygdomme, som fx Alzheimers sygdom.

Bedre forståelse af Alzheimer og Parkinson​

Professor på København Universitet Albert Gjedde forklarer om enhedens forskning: - Vores arbejde er afgørende for forståelsen og forsinkelsen af aldringsprocesser i hjernen. Det gælder især de store patientgrupper med Alzheimers eller Parkinsons sygdomme.

Langsommere henfald af hjerneceller​​

Målet med forskningsindsatsen er både ambitiøst og klart: - Med den viden, vi opnår, bliver det med tiden muligt at udskyde hjernecellers henfald. Det betyder, at hjernen ikke svigter i utide – og det vil være en stor gevinst naturligvis for den enkelte person og de pårørende, men også for hele samfundet, understreger Albert Gjedde.

Internationalt samarbejde​

Forskerne fra enheden samarbejder tæt med deres kolleger – både i Danmark og udlandet. Således nævner Gjedde både universiteterne i København, Århus, Oslo og Stockholm i samme åndedræt som USA's føderale forskningsinstitut National Institutes of Health i Washington, når han skal give eksempler på samarbejdspartnere. 

Sammenhæng mellem livsstil og dopamin

- Vi arbejder ved at måle hjerneområdernes energiomsætning og deres kommunikation ved hjælp af skanninger af levende hjerner og undersøgelse af aktiviteten i dyreforsøgshjerner. Det har bl.a. betydet, at vi i de senere år er blevet meget klogere på hjernecellernes henfald med alderen og på sammenhængen mellem patienternes livsstil og mængden af hjernehormonet dopamin, slutter Albert Gjedde.
Redaktør