Optimeret strålebehandling på Rigshospitalet

Rigshospitalets Radioterapiklinik arbejder med strålebehandling af kræftsygdomme – både klinisk og forskningsmæssigt. Professor ved Københavns Universtet og dr.med. Lena Specht forklarer her, hvordan klinikken arbejder med at udforske og implementere de nyeste fremskridt.

Flere raske med færre komplikationer​

- Vores arbejde betyder, at flere patienter helbredes for kræft med færre senfølger. Ved at udvikle og optimere strålebehandling kan vi ramme svulstområderne med stor præcision – og give langt mindre stråling til det omgivende væv. Vi har indført forbedringer for flere kræftsvulsttyper gennem de seneste fem til ti år – bl.a. brystkræft, lymfekræft, prostatakræft, lungekræft, livmoderhalskræft, hjernesvulster og hoved-hals-kræft, indleder Lena Specht.

Stråling i takt med vejrtrækningen​​​

Målsætningen med forskningen i Radioterapiklinikken er, at forbedre strålebehandlingen af kræftpatienter. Bl.a. ved at gøre strålebehandlingen mere præcis – så den på sigt vil kunne følge kræftsvulstens bevægelser, når patienten trækker vejret under behandlingen.

Ingen risiko for hjertesygdom​

- Vi har allerede bevist, at man næsten helt kan undgå at medbestråle hjertet og venstre kranspulsåre ved at tilpasse strålebehandlingen af kræft i venstre side af brystet med patientens åndedræt. Det betyder, at risikoen for, at patienterne efterfølgende udvikler livstruende hjertesygdom som følge af strålebehandlingen, stort set forsvinder, fortæller Lena Specht. ​

Avanceret præcisionsstråling

Radioterapiklinikken har desuden – som det første sted i verden – indført en avanceret form for strålebehandling, hvor stråleapparatet bevæger sig rundt om patienten under behandlingen. Et af de næste projekter bliver at udvikle en ny og endnu mere præcis metode, der gør det muligt at differentiere strålebehandlingen i vævet i den enkelte kræftsvulst.
​​
Redaktør