Toptunet hjerteklinik

​Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet tilbyder højt specialiseret behandling i en række forskellige hjertesygdomme. Med et effektivt døgnberedskab, helikopterservice og et meget omfattende og struktureret efterbehandlingssystem yder de resultater i verdensklasse. Professor ved Københavns Universitet og overlæge Lars Køber fortæller her om afdelingens opskrift på succes.

​​​​​​

Interview med Overlæge​​ Lars Køber ​​ ​

Længde: 00:03:31

Hvad er sig​​tet med jeres arbejde – og hvordan kommer det patienterne til gode?​

- Vi er særligt dygtige til behandling af patienter med iskæmisk hjertesygdom (blodprop eller iltmangel i hjertet), hvor vi med en såkaldt ballonudvidelse udvider en eller flere forsnævringer af kranspulsårene i hjertet. Vi stiler hele tiden mod at gøre behandlingen bedre, så overlevelsesprocenten vokser, og patienterne får færre følgesygdomme. Vi udfører derfor også mange forskningsprojekter, som skal sikre bedre behandlingsmetoder og sørger for at implementere resultaterne hurtigt. Vi er blandt andet i gang med et forskningsprojekt, der skal hjælpe os med at undersøge patienter hurtigere, så vi straks kan få slået fast, om de skal behandles hos os med det samme.

Hvordan har I o​​rganiseret jeres (sam-)arbejde?​​

- Tid er afgørende i vores felt, og derfor har vi også en toptunet afdeling, hvor alle ned til mindste detalje ved, hvad deres funktion er. Et samarbejde med anæstesi- og thoraxkirurgisk afdeling betyder, at den svært syge hjertepatient allerede få minutter efter ankomst til vores afdeling ligger på operationsbordet og er klar til operation, hvilket gør det muligt for os at redde endnu flere liv. Vi er internationalt anerkendt inden for både forskning og innovation og står lige nu i spidsen for tre nationale forskningsprojekter. Vi er rigtig stærke inden for translationel forskning, hvilket går ud på at tage viden fra laboratoriet til sengekanten og tilbage igen.

Hvad er ​det største, I har opnået de senere år?​​​

- Vores afdeling er i international topklasse. For at bevare denne position og tilbyde vores patienter den bedst mulige behandling, har vi lige nu forskningsstudier kørende for 50 millioner kroner. Vi står blandt andet bag det største studie af hjertestarter-pacemakere, som forhåbentlig kan bidrage til, at færre i fremtiden dør af forstyrrelser i hjerterytmen efter en blodprop. Vi er også internationalt anerkendt for vores forskning i blodprop i hjertet og har i den grad forbedret behandlingen. Vi er meget stolte af vores stærke position inden for den translationelle forskning, som betyder, at vi er med til at sætte dagsordenen.

Hvad h​​​åber I, bliver det næste skridt?​​

- Jeg håber, at vores involvering i basalforskning kan føre til resultater, der på sigt bliver implementeret på patienter over hele verden. Her undersøger vi, hvordan nedbrydelsen af hjertemusklen sker under en blodprop, da dette har stor betydning for, om du overlever, og hvordan du har det efterfølgende. Det handler derfor om at gøre skaden på hjertemusklen så lille som mulig, ved dels at gribe hurtigt ind, men også optimere måden man opererer på. Og her er vi ved at få nogle banebrydende resultater i forhold til måden, man åbner blodkarret på under en operation.​
Redaktør