Bedre behandling af betændelsesprægede sygdomme

Et nyopdaget betændelseshæmmende protein, der naturligt forekommer i kroppen, kan være første skridt på vejen mod en mere effektiv behandling af sygdomme som fx åreforkalkning, aterosklerose og leddegigt.

​​

Betændelse er en immunreaktion, som normalt hjælper kroppen til at forsvare sig mod infektioner og skader. Nogle gange er betændelsesreaktionen imidlertid rettet mod kroppen selv – eller betændelsesreaktionen er så kraftig, at den i sig selv fører til sygdom.

Projektet undersøger et nyopdaget betændelsesdæmpende protein. Målet er at skabe et bedre fundament for fremtidens udvikling af ny medicin til behandling af betændelsesprægede sygdomme.

Et skridt mod bedre behandling

Et af de systemer i kroppen, som forårsager betændelse, er det såkaldte komplementsystem. Det er en vigtig del af immunsystemet, som beskytter os mod infektioner. For ikke at forårsage skade på kroppen reguleres komplementsystemet af en række kontrolproteiner.

Et af disse kontrolproteiner, som virker betændelsesdæmpende, er det såkaldte MAP-1, som er opdaget af forskningsgruppen bag det aktuelle projekt. Håbet er, at en bedre forståelse af MAP-1’s funktion i kroppen kan udnyttes til at udvikle bedre medicin mod en lang række sygdomme, som er præget af betændelsestilstande. Det kan eksempelvis være åreforkalkning, astma, leddegigt og multipel sklerose.

Fondsmodtager: Professor, overlæge Peter Garred

Sted: Klinisk Immunologisk Afdeling, Rigshospitalet

Projekt: En ny faktor, som regulerer medfødt immunitet

Bevilget beløb: 1.000.000 kr.

Samlet budget: 2.402.469 kr.

Kontakt: Peter Garred, garred@post5.tele.dk, tlf. 3545 7637

Redaktør