Bedre diagnostik af arvelig brystkræft

I dag kan man identificere to af de gener, der disponerer for arvelig brystkræft. Et nyt projekt på Rigshospitalet sigter mod at identificere flere gener – og dermed forbedre diagnostik og behandling.

​​

Hvert år rammes omkring 4.000 kvinder af brystkræft i Danmark – det svarer til, at hver tiende kvinde i løbet af sit liv vil udvikle brystkræft. Mellem fem og ti procent af alle tilfælde af brystkræft er arveligt betingede, og et nyt forskningsprojekt på Rigshospitalet fokuserer netop på denne gruppe for at forbedre diagnostikken og derigennem sikre hurtigere behandling og bedre rådgivning.

Første projekt på verdensplan

Patienter med arvelig brystkræft får ofte sygdommen tidligt i livet – og vil også ofte have en familiehistorie med kræft i enten bryst eller æggestokke. Der kendes i dag to gener, der er involveret i arvelig brystkræft, men hos mange patienter er genet eller generne, der disponerer for arvelig brystkræft, ukendt.

Projektet vil – som det første af sin art i hele verden – finde nye sammenhænge mellem gener og brystkræft ved hjælp af den nyeste teknologi til at identificere arvelige DNA-variationer. Det sker i et tværfagligt samarbejde mellem tre afdelinger på Rigshospitalet samt Københavns Universitet.

Der fokuseres på de unge brystkræftpatienter, da alder netop er en vigtig faktor ved arvelig brystkræft. Forventningen er at skabe bedre muligheder for tidlig diagnostik, hurtigere svartider – og dermed forbedre rådgivning af brystkræftpatienter og personer med risiko for at udvikle arvelig brystkræft.

Fondsmodtager: Professor, overlæge Finn Cilius Nielsen

Sted: Center for Genomisk Medicin, Rigshospitalet

Projekt: Exome sekventering af unge brystkræftpatienter negative for patogen BRCA1/BRCA2-mutation

Bevilget beløb: 1.500.000 kr.

Samlet budget: 3.645.800 kr.

Kontakt: Finn Cilius Nielsen, fcn@rh.dk, tlf. 3545 2223

Redaktør