Idiopatisk intrakraniel hypertension var tidligere en sjældent forekommende hjernesygdom med blot mellem 50 og 100 tilfælde om året i Danmark. Sygdommen skyldes et forhøjet væsketryk i hjernen og giver sig udtryk i svær hovedpine, dårlig hukommelse og nedsat syn. I 40 procent af alle sygdomstilfælde får patienten et varigt synstab, fordi diagnosen stilles for sent i sygdomsforløbet.
Sygdommen er 20 gange hyppigere hos overvægtige end hos normalvægtige – og af samme årsag er idiopatisk intrakraniel hypertension i stærk fremmarch i hele verden. Forskerne på Dansk Hovedpine Center, som ligger på Glostrup Hospital, har tidligere påvist nogle biokemiske forandringer, som opstår i hjernen under sygdommen. Det følger de nu op på i et projekt, der sigter mod at kunne stille diagnosen idiopatisk intrakraniel hypertension tidligere og dermed forbedre behandlingen.
Betydning for andre sygdomme
Konkret skal projektet undersøge hjernens væskeregulering, ligesom sygdommens forskellige symptomer skal beskrives nærmere. I projektet ønsker forskerne også at kortlægge sammenhængen mellem hjernens væsketryk og fedmehormonerne.
Forventningen til projektet er at finde veje til en tidligere diagnose og bedre behandling af idiopatisk intrakraniel hypertension. Sygdommen ses i stigende grad hos børn og unge, og derfor er en tidlig diagnose og effektiv behandling meget vigtig. Desuden vil projektet give en generel bedre forståelse af hjernens væskeregulering – og det vil også give en bedre forståelse af andre hjernesygdomme.
Fondsmodtager: Professor, overlæge Rigmor Højland JensenSted: Neurologiske Afdeling, Glostrup HospitalProjekt: Sygdomsmekanismer ved forhøjet væsketryk i hovedetBevilget beløb: 1.500.000 kr.Samlet budget: 5.065.048 kr.Kontakt: Rigmor Højland Jensen, rigj@glo.regionh.dk, tlf. 4223 3059 |