​​

Er phthalater skadelige for skjoldbruskkirtlen?

Sygdomme i skjoldbruskkirtlen er hyppigt forekommende – både i Danmark og i resten af verden. Hormonforstyrrende stoffer i miljøet er under mistanke for at kunne påvirke skjoldbruskkirtlen – og dette projekt fokuserer netop på de hormonforstyrrende stoffers indflydelse på skjoldbruskkirtlen.
Skjoldbruskkirtlens funktion er vigtig for at opretholde et generelt godt helbred: Det er også afgørende for et fosters udvikling af hjerne og nervesystem, at den gravide mor har en normalt fungerende skjoldbruskkirtel. Og i de tidlige barneår er den vigtig for børnenes udvikling af både intelligens og sprog.

På verdensplan er mangel på jod og selen skyld i nedsat funktion af skjoldbruskkirtlens hormonproduktion – og dermed i udviklingsmæssige problemer for børn og fostre. Samtidig har man i mange år mistænkt hormonforstyrrende stoffer i miljøet for at kunne skade skjoldbruskkirtlens funktion. Dette projekt undersøger derfor netop disse stoffers effekt på skjoldbruskkirtlen.

Vigtig for fremtidig rådgivning af gravide

Konkret vil projektets forskere undersøge, om phthalater, der anvendes til at blødgøre plastic i en lang række produkter, har en indvirkning på skjoldbruskkirtlen. Projektet vil også afdække, om nedsat indtagelse af jod og selen har bidraget til phthalaternes sandsynlige skadelige effekt. Endelig vil man også klarlægge, om sygdom i skjoldbruskkirtlen forværres af miljøgiftene.

Projektet ventes at få stor indflydelse på den måde, man rådgiver gravide patienter med eksisterende sygdomme i skjoldbruskkirtlen: Der kan være hormonforstyrrende stoffer, de helt skal forsøge at undgå i hverdagen. Endelig vil resultaterne også kunne bruges i både den nationale og den internationale debat om brugen af hormonforstyrrende stoffer generelt.

Fondsmodtager: Professor, overlæge Ulla Feldt-Rasmussen 

Sted: Medicinsk Endokrinologisk Afdeling, Rigshospitalet

Projekt: Indflydelsen af hormonforstyrrende stoffer samt indtagelse af sporstofferne jod og selen på skjoldbruskkirtlens funktion 

Bevilget beløb: 1.500.000 kr.

Samlet budget: 7.593.778 kr.

Kontakt: Ulla Feldt-Rasmussen, ufeldt@rh.dk, tlf. 3545 1023

Redaktør