Seks procent af alle kunstige hofter bliver i løbet af de første ni måneder efter operationen udskiftet med en ny kunstig hofte, fordi de er blevet inficeret med en såkaldt biofilm. Biofilm er klumper af bakterievækst, som er resistente over for antibiotikabehandling og desinfektionsmidler. Typisk opdager man først infektionen så sent, at patienten ikke kan behandles, men må genopereres.
De mange genoperationer er en stor samfundsøkonomisk udgift – og de medfører også store sociale og personlige omkostninger for den enkelte patient. Et nyt forskningsprojekt i samarbejde mellem Rigshospitalet og Københavns Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet vil skabe ny viden om biofilm, og hvordan den kan behandles mere effektivt.
Implantater uden tegn på biofilm
Projektet er det første af sin slags i verden, hvor forskerne undersøger implantater og menneskeligt væv uden tegn på infektion. Det kan lade sig gøre, fordi man samarbejder med Retsmedicinsk Institut, som kan indsamle implantater og væv fra afdøde patienter.
Projektet fokuserer på implantater uden tegn på infektion for at få ny viden om biofilmens tidlige vækst – og udvikle nye metoder til tidligere og bedre diagnose og efterfølgende behandling uden at være tvunget til at genoperere patienten.
Fondsmodtager: Lektor, laboratorieleder Thomas BjarnsholtSted: Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, RigshospitaletProjekt: Karakterisering af, hvorvidt bakterier er til stede på implantater fra patienter uden kliniske tegn på infektionBevilget beløb: 1.500.000 kr.Samlet budget: 7.007.131 kr.Kontakt: Thomas Bjarnsholt, tbjarnsholt@sund.ku.dk, tlf. 2065 9888 |