Ny metode til at styre sukkersygebehandling

En nyopdaget sygdomsmekanisme kan føre til en forbedret styring af sukkersygebehandling – med potentielt færre dødsfald til følge. På længere sigt kan opdagelsen også få betydning for behandlingen af blandt andet Alzheimers sygdom.

​​

Sukkersyge er en af de helt store folkesygdomme; ifølge tal fra Diabetesforeningen får 73 danskere hver dag konstateret sukkersyge, i gennemsnit dør 12 danskere om dagen som følge af sygdommen, og samfundsudgifterne til sukkersyge ligger sammenlagt på over 31 milliarder kroner årligt.

Behandlingen af sygdommen styres i dag ved at måle blodsukkeret over kort eller lang tid, men et nyt videnskabeligt studie på Rigshospitalet har fokus på en ny og forbedret måde at styre behandlingen på. En metode, som samtidig kan give en forbedret forståelse af andre sygdomme som eksempelvis Alzheimers sygdom og hjertesvigt.

40 procent øget risiko for dødsfald

Et særligt molekyle ændres ved iltning hos sukkersygepatienter – og på Rigshospitalets klinisk farmakologiske laboratorium har de udviklet en ny metode til at måle udskillelsen af dette iltede molekyle i urinen. Man har blandt andet fundet frem til, at et højt indhold af det iltede molekyle i urinen giver 40 procent øget risiko for at dø af sukkersyge.

Projektet søger at beskrive denne hidtil ukendte sygdomsmekanisme – og at udvikle målemetoden, så den fremover kan anvendes til at styre sukkersygebehandlingen. På længere sigt kan resultaterne også få betydning for andre sygdomme, hvis biokemiske forhold minder meget om sukkersyge – som ovenfor nævnt gælder det fx Alzheimers sygdom og hjertesvigt.

Fondsmodtager: Professor, overlæge Henrik Enghusen Poulsen

Sted: Klinisk Farmakologisk Laboratorium, Rigshospitalet

Projekt: RNA-oxidation ved diabetes, Alzheimers sygdom og hjertesvigt; en ny patogenetisk mekanisme

Bevilget beløb: 800.000 kr.

Samlet budget: 6.960.000 kr.

Kontakt: Henrik Enghusen Poulsen, hepo@rh.dk, tlf. 3545 7671

Redaktør