Kan type 1-sukkersyge forebygges?

… Måske. Dette projekt fokuserer i hvert fald på at identificere nogle af årsagerne til, at sygdommen er i voldsom vækst i vores del af verden. Lykkes det, er der også en mulighed for at udskyde debut’en af sygdommen hos patienter i risikogruppen – eller helt forebygge den.

​​

Flere og flere børn udvikler type 1 sukkersyge – men ingen kender årsagen til denne udvikling, som medfører store omkostninger både for patienterne og for samfundet som helhed. I dette projekt vil forskerne opbygge databaser for at undersøge eventuelle sammenhænge mellem forurening, kost og næringsstoffer og type 1 sukkersyge. Resultaterne skal bruges til at forebygge fremtidige tilfælde af type 1 sukkersyge – og resultaterne kan måske også overføres til andre sygdomsgrupper.

Nye og eksisterende data kombineres

Konkret vil forskerne analysere på tre eksisterende registre; nemlig de hælprøver, som Statens Serum Institut har indsamlet fra alle nyfødte børn i Danmark siden 1980’erne, plus mor-barn undersøgelsen, som har 92.000 deltagere, indsamlet siden 1996 samt Dansk Register for Børne- og Ungediabetes. Desuden vil man i projektet indsamle nye data omkring kost, fysisk aktivitet, urin- og blodprøver på alle nye patienter med type 1 sukkersyge – og sammenholde disse informationer med lignende fra en rask kontrolgruppe.

Dermed får man ny viden om risikofaktorer for at udvikle sygdommen. Denne viden kan anvendes til at udskyde eller forebygge debut af type 1 sukkersyge hos patienter med særlig høj risiko – som eksempelvis børn af mødre med sygdommen.

Ethvert tiltag, som kan identificere årsager til sukkersyge, kan være med til at forhindre, at den aktuelle stigning i antallet af type 1 sukkersygepatienter fortsætter, så vi ikke om 15 år igen har fordoblet antallet af børn, som rammes af sygdommen.

Fondsmodtager: Afdelingslæge Jannet Svensson

Sted: Børneafdelingen, Herlev Hospital

Projekt: Kemikalier, mikronæringsstoffer eller diæt ved fødslen eller debut af diabetes – hvilken rolle spiller de?

Bevilliget beløb fra Delpulje I: 1.000.000 kr.

Samlet budget: 2.310.000 kr.

Kontaktperson: Jannet Svensson, jannet.svensson@regionh.dk, tlf. 3868 1089

Redaktør