Sukkersygepatienter med søvnbesvær

Nye undersøgelser viser, at langt flere patienter med type 2 sukkersyge end raske lider af søvnapnø. Det er en potentiel meget farlig kombination af sygdomme – og dette projekt undersøger, om behandling af søvnapnø også øger patienternes insulinfølsomhed.
Mere end en tredjedel af den kvarte million danskere, som i dag lider af type 2 sukkersyge lider også af obstruktiv søvnapnø. Det er en sygdom, hvor patienterne holder pauser i vejrtrækningen under søvn – og dette projekt vil undersøge effekten af såkaldt CPAP-behandling, som forbedrer vejrtækningen under søvn, til denne gruppe af patienter.

Øget risiko for hjertekarsygdomme

I undersøgelsen vil man i et halvt år behandle en gruppe sukkersygepatienter, som også lider af søvnapnø, med CPAP – og sammenligne resultaterne med en kontrolgruppe. Håbet er, at behandlingen både vil forbedre patienternes soverytme og øge insulinfølsomheden – det vil nemlig give mulighed for at opnår en bedre behandling af sygdommen.

Hver især øger både sukkersyge og søvnapnø risikoen for hjertekarsygdomme. Desuden viser en ny dansk undersøgelse, at en ubehandlet patient med obstruktiv søvnapnø hvert år koster samfundet næsten 30.000 kr. Der er med andre ord både et stort behandlingsmæssigt og samfundsøkonomisk potentiale i projektet.

Hvis CPAP-behandlingen viser sig at have den formodede positive effekt, så er et af de langsigtede mål at oprette en decideret søvnklinik ved Steno Diabetes Center. Der vil sukkersygepatienter dels kunne blive undersøgt for søvnapnø – og dels blive behandlet for sygdommen.

Fondsmodtager: Professor, overlæge Lise Tarnow

Sted: Den kliniske forskningsenhed, Steno Diabetes Center A/S 

Projekt: Effekten af CPAP-behandling på insulinsensitivitet hos patienter med type 2 diabetes og obstruktiv søvnapnø

Bevilliget beløb fra Delpulje I: 700.000 kr.

Samlet budget: 3.556.500 kr.

Kontaktperson: Lise Tarnow, ltar@steno.dk, tlf. 3075 9952

Redaktør