Først skridt mod ny leukæmi-medicin

Ved at identificere de mekanismer, som holder leukæmisygdommen ved lige, håber forskerne at tage første skridt mod en ny og mere effektiv medicin mod en sygdom, der slår mere end 50 procent af patienterne ihjel.

​​​​​

Akut Myeloid Leukæmi (AML) er en dødelig form for blodkræft. I dag behandles sygdommen med kemoterapi eller knoglemarvstransplantation, men der er et stort behov for nye behandlingsstrategier for at højne overlevelsen.

For selvom lægerne har en stor indsigt i sygdommen og dens mekanismer, så er den eksisterende behandling desværre ikke særligt effektiv: Mindre end halvdelen af patienterne overlever deres sygdom.

Nye angrebsmål for behandling

Derfor sigter dette grundvidenskabelige projekt på at udnytte den store viden om sygdommens mekanismer til at identificere de gener, som er nødvendige for at vedligeholde AML. Derigennem håber forskerne at tage væsentlige skridt mod udvikling af nye lægemidler, fordi man, således vil opnå mere præcis viden om, hvad lægemidlerne skal rettes mod.

Projektet løber over tre år, og i den periode vil forskerne identificere mindst fem gener, som kan bruges til videre forskning og på sigt til udvikling af nye behandlinger. Forskningsgruppen er allerede i kontakt med en bioteknologisk virksomhed, som i givet fald kan arbejde videre med at udvikle ny AML-medicin.

Fondsmodtager: Professor, klinikchef Bo Torben Porse

Sted: Finsenlaboratoriet, Rigshospitalet

Projekt: Identifikation af nye angrebsmål til behandling af Akut Myeloid Leukæmi

Bevilliget beløb: kr. 1.500.000

Samlet budget: kr. 3.525.000

Kontaktperson: Bo Torben Porse, bo.porse@finsenlab.dk, tlf. 3545 6023

Redaktør