Forebyggelse af modermærkekræft

Modermærkekræft rammer ofte unge mennesker. Dette projekt vil udvikle metoder til risikovurdering af personer med mistænkelige modermærker og modermærkekræft.

​​​​​

Hvert år bliver der registreret omkring 15.000 nye tilfælde af hudkræft. Det gør hudkræft til den mest almindelige kræfttype – og stadig flere, også helt unge mennesker, får sygdommen. Blandt de forskellige typer hudkræft er såkaldt malignt melanom eller modermærkekræft den mest frygtede: WHO anslår således, at omkring 80 procent af alle dødsfald ved hudkræft skyldes modermærkekræft, og i Danmark får omkring 2.300 personen diagnosen hvert år.

Skræddersyet behandling

Dette projekt fokuserer på at bestemme den individuelle risiko for at udvikle ny modermærkekræft hos patienter, der allerede er ramt af sygdommen. Metoden bliver den første af sin art i verden, og vil være en stor hjælp i arbejdet med at sammensætte det optimale, skræddersyede behandlings- og forebyggelsesforløb for patienter med modermærkekræft og personer med mistænkelige modermærker.

Projektet undersøger sammenhængen mellem skader på huden efter UV-bestråling af forskellige pigmenttyper i huden og deres betydning for patienternes genetiske evne til at reparere UV-fremkaldte DNA-skader. Håbet er derfor også, at metoden på længere sigt kan være et skridt på vejen mod at udvikle stoffer, der kan hjælpe til med at reparere skaderne efter UV-bestråling, så de ikke udvikler sig til malignt melanom.

Fondsmodtager: Professor, overlæge Hans Christian Wulf

Sted: Dermato-Venerologisk Afdeling og Videncenter for Sårheling, Bispebjerg Hospital

Projekt: Pheonomelanins rolle i modermærkekræft

Bevilliget beløb: kr. 991.338

Samlet budget: kr. 4.780.495

Kontaktperson: Hans Christian Wulf, h.wulf@regionh.dk, tlf. 3531 3155

Redaktør