Højere livskvalitet for patient og pårørende

Mange ellers raske patienter med prostatakræft oplever senfølger af deres kræftbehandling – typisk vandladnings- og potensproblemer. Dette projekt fokuserer på både patient og pårørende i rehabiliteringsforløbet.

​​​​

Flere og flere mennesker overlever deres kræftsygdom. I sig selv en entydig positiv udvikling – men mange oplever livslange gener og komplikationer af den kræftbehandling, de har været igennem. Eksempelvis oplever mange patienter med prostatakræft problemer med potens og vandladning efter operation.

Dette projekt fokuserer på patienter, der har gennemgået en operation for prostatakræft – og inddrager både patient og pårørende. For nok rammer sygdommen et individ, men næsten altid også en ægtefælle og andre pårørende. Projektet sigter mod, at rehabiliteringsindsatsen efter operationen starter så hurtigt som muligt – og bliver så effektiv som muligt.

Tilbage til livet før diagnosen

I projektet vil patienterne blive behandlet medicinsk for rejsningsproblemer, ligesom de skal gennemgå et undervisningsprogram med bækkenbundsøvelser mv. Desuden får de tilbud om træning med en fysioterapeut og parsamtaler med en sygeplejerske med speciale i sexologisk rådgivning.

Forhåbningen er at kunne give patienterne en bedre seksuel funktion og mindske deres vandladningsproblemer. Derved højnes livskvaliteten både for patienten og de pårørende, og deres chance for at komme tilbage til et liv med mange af de værdier, som kendetegnede tilværelsen, før de blev diagnosticeret, bliver forbedret.

Fondsmodtager: Professor, overlæge, dr. med. Christoffer Johansen

Sted: Onkologisk Afdeling, Rigshospitalet

Projekt: Sexologisk og urologisk rehabilitering til mænd opereret for prostatakræft og deres partnere

Bevilliget beløb: kr. 810.667

Samlet budget: kr. 2.374.423

Kontaktperson: Christoffer Johansen, christoffer.johansen@regionh.dk, tlf. 3525 7627

Redaktør