Epigenetiske årsager til fedme og type 2-diabetes

​Ny forskning på Rigshospitalet sigter mod at forebygge sygdom i voksenlivet hos børn født af mødre med graviditetsdiabetes. Meget tyder på, at der sker en genetisk påvirkning af det ufødte barn, som kan øge risikoen for fedme og type 2-diabetes i voksenlivet.

​Børn født af mødre med graviditetsdiabetes har en øget risiko for at udvikle fedme og type 2-diabetes som voksne. Meget tyder på, at det skyldes, at de som fostre har fået en uhensigtsmæssig påvirkning som følge af moderens sukkersyge.

Man ved imidlertid endnu ikke præcis, hvordan dette påvirker fosteret. Men man har en formodning om, at der sker såkaldt epigenetiske forandringer hos det ufødte barn – altså at fosterets gener påvirkes. Og at denne virkning holder hele livet og øger risikoen for at børnene udvikler sygdom som voksne.

Målrettet forebyggelse
I dette projekt vil forskerne derfor undersøge, om der er tegn på epigenetiske forandringer hos børn og yngre voksne, som har været påvirket af graviditetsdiabetes i deres fostertilværelse. Håbet er, at man på den måde kan blive bedre til at forudsige, hvilke børn, der er i særlig risiko for at blive syge – eventuelt via nyopdagede biomarkører. På den måde vil man fremover kunne sætte tidligere ind med målrettet forebyggelse, så færre bliver overvægtige og udvikler type 2-diabetes.

Både fedme og type 2-diabetes er almindelige folkesygdomme i vækst. Aktuelt ser man graviditetsdiabetes hos omkring fire procent af alle danske gravide, så potentialet for forebyggelse – både for den enkelte og for samfundet som helhed – er betydeligt.

Fondsmodtager: Professor, overlæge Peter Damm
Sted: Obstetrisk Klinik, Juliane Marie Centeret, Rigshospitalet
Projek: Betydningen af miRNA’er for udvikling af type 2-diabetes i børn født af mødre med graviditetsdiabetes
Bevilliget beløb: kr. 750.000
Samlet budget: kr. 3.390.000
Kontaktperson: Peter Damm, peter.damm@regionh.dk, tlf. 3545 1334
Redaktør