Lokalbehandling af hudkræft

​En kombination af laserforbehandling og medicinsk lokalbehandling kan måske åbne op for en ny, mere effektiv behandling med færre bivirkninger af den hyppigste form for hudkræft herhjemme.

​Basalcellekræft er den hyppigste form for hudkræft, som hvert år rammer mellem 10.000 og 12.000 danskere – og forekomsten er stærkt stigende. I mange tilfælde udvikler patienterne kræftsygdom flere steder i huden, hvilket kan gøre det vanskeligt at fjerne kræften ved operation og efterfølgende at rekonstruere huden, særligt hvis sygdommen sidder i ansigtet.

Derfor søger et forskningssamarbejde mellem forskere fra Bispebjerg Hospital, Københavns Universitet, DTU og Harvard Medical School at udvikle en ny metode til at behandle hudkræft, som kombinerer en særlig laserteknik med medicinsk behandling.

Bedre, billigere og med færre bivirkninger
Den særlige, såkaldt fraktionerede, laserteknik betyder nemlig, at det efterfølgende er muligt at optage lægemidler gennem huden. Derfor kan man behandle det ramte område direkte med et allerede eksisterende lægemiddel, der er specifikt rettet mod behandling af basalcellekræft. I dag kan lægemidlet imidlertid udelukkende gives ved, at medicinen føres rundt i kroppen via blodet – såkaldt systemisk behandling – hvilket medfører bivirkninger for et betydeligt antal patienter.

Hvis det lykkes forskerne at udvikle denne nye lokalbehandling af basalcellekræft, vil patienterne derfor kunne tilbydes en effektiv og mere skånsom behandling med færre bivirkninger end traditionel kirurgi og den kendte medicinske behandling. Det vil desuden være en mindre ressourcekrævende behandlingsform, som derfor vil have en forventet positiv effekt på sundhedsøkonomien.

Fondsmodtager: Professor, overlæge Merete Hædersdal
Sted: Dermatologisk Afdeling D, Bispebjerg Hospital
Projekt: Ny behandling med laser og topikal hedgehog inhibitor til hudcancer
Bevilliget beløb: kr. 600.000
Samlet budget: kr. 2.503.000
Kontaktperson: Merete Hædersdal, merete.haedersdal@regionh.dk, 
tlf. 3531 6002
Redaktør