Mere effektiv fertilitetsbehandling

​Millioner af kvinder verden over er i fertilitetsbehandling med et særligt hormon, der øger ægdannelsen. Trods udbredelsen er der kun lille viden om, hvor effektive de forskellige former, hormonet findes i, egentlig er.

​Stadig flere har brug for hjælp for at blive gravide. Faktisk er fertilitetsbehandling i dag så efterspurgt, at hver tiende barn i Danmark undfanges med hjælp udefra. I mange tilfælde bliver kvinden behandlet med hormoner, som stimulerer ægdannelsen for at øge chancen for befrugtning. Det mest anvendte hormon er det såkaldte follikelstimulerende hormon (FSH).

FSH findes imidlertid i mange forskellige former, som hver især påvirker æggestokkene forskelligt. Den form for FSH, som oftest anvendes til fertilitetsbehandling, adskiller sig betydeligt fra det FSH, der optræder i den naturlige cyklus. Og i dag er der kun meget begrænset viden om, præcis hvordan de forskellige former af FSH påvirker udviklingen af æg – både i den naturlige cyklus og i forbindelse med udefrakommende stimulering af æggestokkene.

Bedre behandling til millioner
I dette projekt vil man derfor studere den direkte effekt af forskellige former for FSH på cellerne omkring æggene. Tesen er, at det naturligt forekommende FSH i kvindens cyklus har en bedre effekt på ægdannelsen, end den form, der i dag anvendes i fertilitetsbehandlingen.

FSH-behandlinger anvendes over hele verden og bruges til at stimulere ægdannelsen hos millioner af kvinder hvert år. Håbet er derfor, at resultaterne af denne forskning kan implementeres på fertilitetsklinikker – både i Region Hovedstaden og resten af verden – og dermed medvirke til, at chancerne for at få et barn forbedres hos par og enlige verden over.

Fondsmodtager: Professor, dr. med. Claus Yding Andersen
Sted: Reproduktionsbiologisk Laboratorium, Rigshospitalet
Projek: FSH isoform- og micriRNA regulering af follikulær vækst i follikulærfasen
af menstruationscyklus
Bevilliget beløb: kr. 750.000
Samlet budget: kr. 1.470.000
Kontaktperson: Claus Yding Andersen, claus.yding.andersen@regionh.dk, 
tlf. 3545 5822
Redaktør