Unikt fokus på minipuberteten

​Måske har forskerne indtil nu kigget på den forkerte fase i livet for at forstå, hvorfor nogle køns- modner sent eller tidligt, og andre udvikler alvorlige hormonelle sygdomme. Nyt projekt flytter blikket fra puberteten til barnets første leveår, den såkaldte minipubertet

​Allerede når vi bliver født, starter vores kønsmodning ved at vores såkaldte hypofyse-gonade hormonakse aktiveres. Imidlertid skiller mennesket sig ud fra alle andre dyr ved, at vores fortsatte kønsmodning stopper igen. Det sker, når den ellers aktiverede hormonakse hæmmes igen i tre til seks måneders alderen og de næste 10 år frem. Denne tidlige hormonaktivitet i tre måneders alderen, hvor drengebørn har næsten samme testosteronniveau som deres far, kaldes minipuberteten.

I forsøget på at forstå, hvorfor nogle børn modner tidligt, andre sent, og nogle udvikler sygdomme i reproduktionsorganerne, har forskerne hidtil haft fokus på puberteten, samt tiden lige før og efter. Men måske ligger svarene på disse spørgsmål snarere i minipuberteten? Derfor sætter dette projekt fokus på, hvad der sker, når hormonaksen hæmmes hos nyfødte.

Ny lærebogsviden
Projektet er således en undersøgelse af, hvilke genetiske, epigenetiske og miljømæssige faktorer, der har betydning for kønshormondannelsen i minipuberteten hos raske børn samt hos nyfødte med sygdomme i reproduktionsorganerne.

Det er et helt nyt område, og derfor vil den viden, der generes i projektet, blive ny lærebogsviden om kønshormondannelsen i det første leveår. Men håbet er også, at udvikle redskaber til bedre diagnostik af børn med komplicerede hormonsygdomme eller misdannede kønsorganer – og på den måde også være direkte til gavn for patienter med alvorlige og potentielt invaliderende sygdomme.

Fondsmodtager: Professor, klinikchef Anders Juul
Sted: Klinik for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet
Projek: Hypofyse-gonadeaksens op- og nedture. Nøglen til normal og forstyrret kønsudvikling
Bevilliget beløb: kr. 1.168.868
Samlet budget: kr. 5.980.000
Kontaktperson: Anders Juul, anders.juul@regionh.dk, tlf. 3545 5085
Redaktør