Har nyresyge patienter gavn af ny blodfortyndende medicin?

En række nye blodfortyndede præparater er blevet godkendt til brug for patienter, som har øget risiko for at få en blodprop. Dette projekt undersøger, om også nyresyge patienter med brug for blodfortyndende medicin bør tage den nye medicin.

​​​​​

I Danmark lider omkring 150.000 borgere af atrieflimren (hjerteflimmer). En stor del af disse patienter lider desuden af nedsat nyrefunktion – og kombinationen af de to lidelser øger risikoen for at få et slagtilfælde voldsomt: Ubehandlet vil omkring hver tyvende patient i gennemsnit få et slagtilfælde om året.

Derfor behandles denne patientgruppe rutinemæssig med blodfortyndende medicin. Der er netop godkendt en række nye blodfortyndende præparater til behandling af patienter med øget risiko for at få en blodprop – herunder patienter med atrieflimren. Men den nye medicin er kun ringe undersøgt blandt patienter, der samtidig lider af nedsat nyrefunktion.

Risiko for overdosering

Derfor fokuserer dette projekt netop på dette. Den nye medicin er dyrere end den hidtil anvendte, men til gengæld har den tilsyneladende færre bivirkninger og bedre effekt. Spørgsmålet er blot, om det også gælder, når patienterne har nedsat nyrefunktion: Stofferne udskilles nemlig gennem nyrerne, og det kunne øge risikoen for at overdosere medicinen hos de nyresyge med risiko for at skabe potentielt livstruende blødninger – værst tænkeligt er blødning i hjernen.

Samme medicin bruges desuden til behandling af blodpropper i ben eller lunger og efter flere forskellige kirurgiske indgreb, fx knæ- og hofteoperationer. Derfor vil resultaterne af projektet også være relevante for disse kirurgiske specialer.

Fondsmodtager: Postdoc Jonas Bjerring Olesen

Sted: Hjertemedicinsk Forskningsenhed 1, Gentofte Hospital

Projekt: Nye orale antikoagulantia – hvad med de nyresyge?

Bevilliget beløb: kr. 1.472.418

Samlet budget: kr. 4.586.418

Kontaktperson: Jonas Bjerring Olesen, jonas.olesen@regionh.dk, tlf. 2361 7139

Redaktør