Laserbehandling af hudkræft

Hudkræftpatienter har gode overlevelsesmuligheder. Men når kræften sidder i ansigtshuden, og patienterne har flere tumorer, er det ofte nødvendigt med ressourcekrævende kirurgiske behandlinger. Dette projekt søger at udvikle en ny og mere skånsom behandlingsmetode.

​​​​​

Hudkræft er i dag den hyppigste kræftform herhjemme, og sygdommen rammer hvert år mellem 10.000 og 12.000 danskere – og forekomsten er stærkt stigende. I mange tilfælde udvikler patienterne kræftsygdom flere steder i huden, hvilket gør det vanskeligt at fjerne kræften ved operation – og ikke mindst at rekonstruere huden efterfølgende. Specielt når sygdommen sidder i ansigtshuden.

Derfor søger forskerne fra Bispebjerg Hospital i samarbejde med kolleger fra Harvard Medical School og Københavns Universitet at udvikle en ny ikke-kirurgisk metode til at behandle hudkræft.

Laserbehandling frem for operation

I projektet vil man bruge en nyudviklet laserteknik, som gør det muligt at transportere lægemidler gennem huden og målrette dem direkte mod hudkræftcellerne. Det giver en langt mere skånsom behandling for patienterne uden behov for at rekonstruere huden efterfølgende. Desuden er det muligt at behandle flere steder på huden på en gang.

Lykkes det forskerne at udvikle teknikken fra laboratoriet til klinikken, vil det være til stor gavn for tusindvis af hudkræftpatienter, som vil kunne få en effektiv, skræddersyet og mere skånsom behandling end tilfældet er i dag. På sigt håber man desuden at kunne overføre den nye behandlingsmetode til andre patientgrupper, andre typer kræft – og andre typer lægemidler.

Fondsmodtager: Professor, overlæge Merete Hædersdal

Sted: Dermatologisk Afdeling D, Bispebjerg Hospital

Projekt: Ny targeteret behandling af hudcancer med laser og topikalt applicerede systemiske anti-cancer lægemidler

Bevilliget beløb: kr. 1.200.000

Samlet budget: kr. 4.270.000

Kontaktperson: Merete Hædersdal, merete.haedersdal@regionh.dk, tlf. 3531 6002

Redaktør