Mindsker allergi risikoen for at få kræft?

Muligvis er de mange allergikere bedre beskyttet mod at udvikle kræft end resten af befolkningen. Det vil et nyt studie undersøge – og i bekræftende fald kan denne viden måske lede forskerne i retning af nye behandlingsformer.

​​​​​

Allergiske sygdomme som astma, eksem og høfeber er udbredte blandt danskerne; 7 procent af befolkningen lider således af astma, 14 procent af allergisk eksem og 23 procent har høfeber.

Hos allergikerne reagerer immunsystemet kraftigere end normalt, når det udsættes for fx pollen og husstøvmider. To af immunsystemets væsentligste roller er at beskytte mod kræft og infektioner, og man kan derfor forestille sig, at allergikernes kraftigt reagerende immunsystemer også har en effekt på netop kræft og infektioner. Tidligere undersøgelser har da også peget på, at personer med allergi muligvis har en nedsat risiko for at udvikle kræft – men omvendt en øget risiko for at få infektioner. Til dato findes der dog ingen sikre beviser.

På sporet af nye behandlinger?

Derfor vil dette studie undersøge, om der er en sammenhæng mellem allergiske sygdomme og risikoen for at få kræft og infektioner, som eksempelvis lungebetændelse og urinvejsinfektioner. En øget risiko for at få infektioner vil betyde, at man fremover skal være mere opmærksom på at behandle allergikere for disse, mens ny viden om en øget beskyttelse mod kræft måske kan udnyttes til at udvikle nye behandlingsformer eller forebyggelsesstrategier.

I projektet vil forskerne undersøge blodprøver fra 110.000 danskere, som har været til helbredsundersøgelse. Her vil man måle på de antistoffer, der dannes i blodet ved allergi – og sammenholde resultatet med udvikling af infektioner og kræftsygdomme.

Fondsmodtager: Professor, overlæge Børge Nordestgaard

Sted: Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev Hospital

Projekt: Påvirker allergi risikoen for at udvikle kræft eller infektioner?

Bevilliget beløb: kr. 1.465.323

Samlet budget: kr. 4.396.221

Kontaktperson: Børge Nordestgaard, boerge.nordestgaard@regionh.dk, tlf. 3868 3297

Redaktør