Ny behandling til uhelbredeligt syge

Kroppens eget immunforsvar kan – med lidt hjælp – være med til at bekæmpe ellers uhelbredelig modermærkekræft. Nyt fase III-forsøg skal bane vej for europæisk godkendelse af såkaldt T-celleterapi.

​​​​​

Hvert år får omkring 2.000 danskere konstateret modermærkekræft. Hos omkring ti procent har sygdommen spredt sig – og er derfor uhelbredelig. Det betyder, at omkring 200 danskere dør af sygdommen hvert år.

Dog har mindre kliniske forskningsprojekter i udlandet de senere år påvist, at behandling med såkaldte T-celler har en positiv effekt også på patienter med udbredt modermærkekræft. Faktisk viser nogle studier, at der er positiv effekt på helt op mod 50 procent af denne ellers uhelbredelige patientgruppe.

På vej mod godkendelse

T-celler stammer fra kroppens eget immunsystem, og disse celler er i stand til at skelne kræftceller fra normale celler og derefter slå kræftcellerne ihjel. T-cellerne findes ofte i vævet fra modermærkekræft og kan opformeres og aktiveres i laboratoriet – og siden anvendes til behandling.

Det aktuelle projekt er en klinisk afprøvning af T-celleterapiens effekt på patienter, og afvikles i samarbejde med kræftcentre i Holland og England. Studiet skal bane vej for en godkendelse af behandlingsmetoden i Europa – og dermed åbne for, at denne behandling anvendes som et bredt tilgængeligt klinisk tilbud til kræftpatienter.

Fondsmodtager: Professor, overlæge Inge Marie Svane

Sted: Center for Cancer Immunterapi-CCIT, Hæmatologisk Afdeling og Onkologisk Afdeling, Herlev Hospital

Projekt: Kliniske fase III forsøg med T-celleterapi til behandling af patienter med udbredt modermærkekræft

Bevilliget beløb: kr. 1.440.000 

Samlet budget: kr. 2.940.000

Kontaktperson: Inge Marie Svane, inge.marie.svane@regionh.dk, tlf. 3868 2131

Redaktør