Første skridt mod nyt forskningsfelt

​Et nyopdaget protein kan være nøglen til at forstå, hvordan to forskellige men dog forbundne systemer i kroppen, kommunikerer. Det kan være første skridt på vejen til helt nye behandlinger af livstruende sygdomme som hjerte-karrelateret sygdom og slagtilfælde.

Det såkaldte komplementsystem udgør en central del af menneskets immunforsvar, en vital førsteskanse mod angreb fra mikroorganismer som bakterier, vira mv. Tilsvarende er blodets evne til at størkne eller koagulere livsnødvendig for at opretholde kroppens funktioner. Der er tale om to forskellige systemer i kroppen; komplement- og koagulationssystemet, men forskning tyder på, at systemerne kan være forbundet – uden man dog kender de præcise mekanismer. 

Forskeren bag dette projekt har tidligere opdaget et nyt protein, MAP-1, som regulerer aktiviteten af komplementsystemet. Desuden har det vist sig, at MAP-1 kan være med til at forhindre, at der opstår blodpropper. Dette tyder på et nyt forbindelsesled mellem de to systemer.

Åbner mulighed for et helt nyt forskningsfelt
Formålet med det aktuelle projekt er yderligere at belyse denne mulige forbindelse. Ved nogle sygdomme – både kroniske og akutte – er komplement- og koagulationssystemerne ude af balance. I disse tilfælde er begge systemers overreaktion direkte forbundet med vævsskade, organsvigt og død.

Hvis MAP-1 proteinet viser sig at være et balancerende forbindelsesled, åbnes der op for udvikling af helt nye behandlingsstrategier for sygdomme som eksempelvis slagtilfælde og hjerte-karrelaterede sygdomme. Det vil ligeledes skabe basis for et helt nyt tværfagligt biomedicinsk forskningsfelt.

Fondsmodtager: Seniorforsker Mikkel-Ole Skjødt
Sted: Klinisk Immunologisk Afdeling og Vævstypelaboratoriet, Diagnostisk Center, Rigshospitalet
Projekt: Molekylær kommunikation mellem immunforsvaret og koagulationssystemet
Bevilliget beløb: kr. 900.000
Samlet budget: kr. 1.500.000
Kontaktperson: Mikkel-Ole Skjødt, mikkel-ole.skjoedt@regionh.dk, tlf. 3545 7631

Redaktør