På vej mod mere skånsom kræftbehandling

​Fokus på de normale celler i en kræftknude kan være vejen til en effektiv og meget mere skånsom kræftbehandling, end man har kendt hidtil.


En kræftknude består ikke kun af kræftceller, men også af mange normale celler, kaldet stromale celler. Man ved ikke præcis, hvordan disse stromale celler påvirker udviklingen af kræftknuden, men tidligere forskningsprojekter har påvist, at de muligvis er med til at understøtte kræftknudens vækst.
I dette projekt undersøger forskerne, hvordan en særlig type af disse stromale celler påvirker kræftvækst og spredning. Forskerne vil også undersøge kroppens egne immuncellers evne til at genkende og dræbe kræftcellerne.

Ny og skånsom behandling
Resultaterne af projektet vil vise, om en ny type kræftbehandling, hvor lægerne selektivt dræber en udvalgt type af stromale celler, er effektiv. I så fald vil man have udviklet basis for en ny og langt mere skånsom kræftbehandling, end man kender i dag.

Samtidig åbner det op for, at den eksisterende immunterapibehandling af visse typer kræft kan gøres mere effektiv og bruges på en større andel af patienter end hidtil. Dette vil evt. kunne udforskes yderligere i kommende forskningsprojekter.

Fondsmodtager: Junior gruppeleder, biokemiker Daniel Hargbøl Madsen
Sted: Center for Cancer Immunterapi, Herlev Hospital
Projekt: Udredning af M2-makrofagers rolle for kræft-udvikling og metastasering
Bevilliget beløb: kr. 825.000
Samlet budget: kr. 1.770.000
Kontaktperson: Mette Wassard Yde, mette.wassard.yde@regionh.dk, tlf. 3868 9339

Redaktør