Hospitalssenge og møbler får nyt liv

​Genbrug af møbler og hjælpemidler gavner miljøet og er med til at skabe besparelser. En ny online-platform skal få os til at dele og genbruge endnu mere internt i regionen.

I et industrikvarter i Ballerup ligger Region Hovedstadens lager for genbrug og donation. Her er fyldt med genstande, som har udtjent deres funktion på ét hospital, men som ofte kan bruges på et andet hospital eller i et koncerncenter. Tidligere blev de fleste ting smidt ud, men nu får mange møbler, hjælpemidler og medicinsk udstyr et nyt liv.

Konceptet blev etableret i 2016, men er blevet så stor en succes, at lageret sidste år flyttede fra Glostrup og voksede fra 1700 kvadratmeter til 2800 kvadratmeter.

Driftsleder Daniel Dyrholm-Gaardbo har været med fra begyndelsen og viser rundt i den store, højloftede bygning, hvor pallereoler overalt kravler fra gulv til loft. Fra loftet hænger store bannere, der fortæller, hvilke varer man finder i den enkelte gang.

Her er indrettet et showroom for kreativt genbrug, og lageret har også sit eget værksted til reparationer.

I selve lagerbygningen tårner reolerne sig op med alt lige fra engangsartikler til medico-udstyr og brugte møbler. Her ender blandt andet regionens brugte hospitalssenge, som bliver doneret til lande, hvor en brugt seng fra Danmark kan gøre forskellen mellem at ligge på gulvet og i en seng. Daniel har netop været med til at sende ni ton hospitalssenge til Ukraine.

Driftslederen er ikke i tvivl om, hvorfor det giver mening for ham at finde nye måder at bruge de genstande, nogen ikke har brug for længere:

”Det motiverer mig, at vi er sammen om at gøre en forskel for miljøet og skabe besparelser, der ikke rammer nogen. Vi kontaktes mere og mere, fordi folk ser værdien af at genbruge. I stedet for bare at købe nyt har vi fået en øget bevidsthed om miljøet, og hvad genbrug kan.”

Driftsleder Daniel Dyrholm-Gaardbo er grafisk designer og har blandt andet lavet et inspirationskatalog, så man kan få ideer til, hvordan de gamle møbler kan bruges på nye måder. Foto: Mette Frandsen.

Stort potentiale

I et større samarbejde mellem regionens koncerncentre er Daniel og hans kolleger lige nu ved at etablere en online-platform. Her bliver det nemt og fortsat gratis for brugere at bestille møbler og andre ting til genbrug.

Driftslederen fortæller:

”Indtil nu har efterspørgslen på genbrug foregået meget lavpraktisk via mail og opkald. Med den nye platform kan vi synliggøre beholdningen af møbler og varer for interessenter i regionen. Potentialet er stort og uudnyttet, og mange spørger til en online-mulighed.”

Møblerne tilpasses også til nye omgivelser efter behov. Store hævesænkeborde kan eksempelvis blive skåret til, så mindre lokationer kan bruge dem.

Data og kreativt genbrug

Daniel, der selv er uddannet grafisk designer, fremhæver også de kreative muligheder for genbrug af møbler og udstyr – og han har lavet et inspirationskatalog.

”Sterilbakker fra Herlev og Gentofte Hospital kan blive til smarte lamper, og kedelige træmøbler kan folieres, så de får et nyt udtryk og passer bedre ind.”

Inden den nye online-platform går i luften i efteråret 2021, er der fortsat en del opgaver med at få styr på den tekniske del. Med den nye platform får de også adgang til en masse interessante informationer, der kan skabe mere grøn omstilling, forklarer Daniel.

”Med systemet bliver vi i stand til at trække en masse data og viden om bestillingerne, der blandt andet gør os i stand til at afrapportere i forhold til, hvor meget CO2 vi sparer ved at genanvende. Der ligger også en masse muligheder i systemet, der gør, at vi senere kan åbne op for yderligere funktioner.”

Redaktør